Cum recunoşti că ai probleme cu ficatul

Deşi ficatul este considerat un organ "tăcut", care nu are simptome evidente, există câteva semnale care indică apariţia unei disfuncţionalităţi sau afectiuni hepatice.

RomaniaTV.net
29 ian. 2015, 11:02
Cum recunoşti că ai probleme cu ficatul

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)

Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 gr la femei si 30 gr la barbati. Cand ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, functiile sale au de suferit.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Alimente care îţi curăţă ficatul de toxine

Factorul major de risc este, in acest caz, alcoolul in stare pura. Indicatorii la care trebuie sa fii atenta sunt: pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala.

O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt: starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si uneori durere in zona ficatului.

Semnele hepatitei cronice

Atunci cand hepatita se manifesta pe o perioada mai lunga de 6 luni, aceasta este diagnosticata ca fiind cronica. In cazul acestei afectiuni, ficatul ramane inflamat chiar si in lipsa altor simptome. Astfel, exista cazuri in care oamenii au hepatita cronica de peste 20 de ani, fara sa primeasca acest diagnostic.

Citeşte şi Semne alarmante care îţi spun că ai hepatita B

Intrucat cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D si ficatul gras) simptomele sunt extrem de variate, de la astenie fizica si icter persistent, la reactii automiune aparent necorelate precum: artrita, dureri articulare si leziuni cutanate.
 
Citeste mai mult pe feminis.ro.