Cum recunoşti o cădere de calciu şi ce trebuie să faci ca să-ţi revii

Crampele musculare şi "ochiul care bate" sunt semnele cele mai întâlnite ale unei căderi de calciu. În mod greşit, hipocalcemia este pusă în relatie cu ameţeala care apare brusc şi care este cauzată de fapt de o scădere a glicemiei ori a tensiunii, condiţii întâlnite mult mai frecvent decât căderea de calciu.
Iulian Tudor
16 mart. 2017, 07:56
Cum recunoşti o cădere de calciu şi ce trebuie să faci ca să-ţi revii

Caderea de calciu are loc in momentul in care concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub minima acceptata ca normala, de 4,0 mg/dl. Cauzele pentru care nivelul de calciu poate atinge cote mai mici sunt diverse, iar una dintre acestea este insuficienta renala cronica. O lipsa de calciu, asa cum o numim in termeni general, mai poate fi cauzata si de scaderea magneziului si cresterea fosforului din sange, pancreatita, deficitul de vitamina D, unele medicamente citostatice si anticonvulsive, precum si de lipsa unui consum de alimente care sa contina cantitatile necesare de calciu, potrivit doctorulzilei.ro.

In cazul unei asa-numite caderi de calciu, pacientul poate resimti pe moment: spasme musculare, pierderi de memorie, tremor, ameteli, intunecarea vederii, senzatie de sufocare sau chiar lesin, furnicaturi in membre, insomnie, irascibilitate si halucinatii. Pe termen mai lung, simptomele ce pot da de banuit sunt: caderea parului, asprirea pielii, fragilitatea unghiilor, lipsa poftei de mancare ori candidoze frecvente.

Citeşte şi Investigaţii medicale anuale pe care toată lumea trebuie să le facă, în funcţie de vârstă

Daca, intr-adevar, este vorba de o carenta de calciu, trebuie vazute cauzele care duc la aceasta problema, ce pot fi multiple: incepand cu lipsa vitaminei D si pana la pierderile acestuia din organism. Deci diagnosticul este complex, iar tratamentul este cel al cauzei, astfel ca „revenirea” din starea de rau se face rapid in functie de tratamentul bolii care a provocat-o. Daca se ajunge la medic in timp util, este posibil sa fie nevoie de solutii perfuzabile, hidroelectrolitice sau de reechilibrare, care pot fi salvatoare. Lipsa de miscare, abuzul de diuretice si anticonceptionale luate perioade indelungate, diabetul, anemia si dereglarile netratate ale tiroidei duc si ele la aparitia „caderilor de calciu”.

In cazurile in care ati mai suferit episoade de hipocalcemie, iar problema este deja diagnosticata si simptomele sunt clare (carcei si contracturi musculare), e important sa nu va panicati in momentul in care incepeti sa va simtiti rau. Luati o tableta efervescenta de calciu, apoi incercati sa va odihniti si sa va hidratati corespunzator. Rugati oamenii din jur sa se indeparteze de dumneavoastra si, eventual, sa deschida o fereastra sau sa porneasca aparatul de aer conditionat. Modificarea temperaturii aerului va ajuta persoana sa-si revina mai usor din starea de panica.

Pentru a evita „caderile de calciu”, trebuie sa aveti o alimentatie sanatoasa, bazata cat mai mult pe fructe si legume crude, dar care sa cuprinda si produse bogate in calciu și vitamina D, cum ar fi: fasolea alba, galbenusul, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale sau produse lactate degresate. Apoi, nu faceti exces de carne, paine, cafea, alcool si lapte.

Citeşte şi Semne ale deficienţei de VITAMINE care ţi se citesc pe faţă. Pe unul din ele îl ai şi tu

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Decizia anului pentru Elena Udrea. Se întâmplă astăzi, 1 iulie
Playtech.ro
Cine oferă cel mai ieftin curent? Lista furnizorilor cu prețuri sub 1,5 lei/KWh, valabilă în 2025
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
O mâncare ideală pentru sezonul cald. Nu îți va ajunge doar o porție!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Tsunami de caniculă în toată România. Pe ce dată revin temperaturile la normal, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor