Cum recunoști pepenii de Dăbuleni autentici. Când apar, de fapt, pe piață

În anii trecuţi, pepenii ajungeau pe tarabe în a doua parte a lunii iulie sau chiar în august. În ultima perioadă, însă, producătorii au început să apeleze la tot felul de metode care grăbesc coacerea fructelor.

02 iul. 2022, 17:13
Cum recunoști pepenii de Dăbuleni autentici. Când apar, de fapt, pe piață

O fac ca să prindă preţurile ridicate de la începutul verii, atunci când pe piaţă există în general fructe de import. Nu de puţine ori comercianţii îşi vând pepenii sub titulatura de pepeni de „Dăbuleni” sau de „Ialomiţa”, deşi, în realitate, sunt cât se poate de turceşti sau greceşti. Pepenii de Dăbuleni sunt faimoși pentru gustul lor autentic. Sunt zemoşi, dulci şi proaspeţi.

Când apar pepenii de Dăbuleni

Adevăraţii pepeni de Dăbuleni încep să fie comercializaţi abia pe la sfârşitul lunii iunie, începutul lui iulie.

Agricultorii spun că pepenii ajung chiar şi la 17 kilograme. Tot ei ne învață și cum să recunoaștem lubenițele oltenești și producătorii adevăraţi.

Sunt mai dulci, se simte gustul de prospeţime, în al doilea rând, se cunoscu după coajă„, spune un fermier pentru observatornews.ro

Citeste si Cât costă un kilogram de pepeni de la Dăbuleni. Mulți producători vor să renunțe la cultivarea acestui fruct

Cum recunoști pepenii autentici de Dăbuleni

Tot producătorii sunt cei care ne învaţă cum să alegem pepenele copt de cel cules prea devreme.

Pe partea din spate trebuie să fie galbene, atunci sunt ajunse la maturitate. Coada, când e proaspătă, să fie verde. Şi după aceea sunetul. Trebuie să fie jos, nu o ţinem în mână că diferă sunetul, da? Să fie un sunet ca şi cum am da într-o scândură„, explica un alt producator.

Citeste si Dispar pepenii din România! Efectul neprăvazut războiului din Ucraina! De ce renunță cultivatorii la această cultură?!

Conform unui prim calcul al cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni, investiția pentru un hectar de pepeni aproape s-a dublat comparativ cu anul trecut. Unii dintre fermieri au renunțat definitiv să mai cultive pepeni de Dăbuleni, alegând cerealele. Cultivatorii de pepeni spun că au redus suprafețele până la o treime.

Nu numai energia a sărit la preț, ci și inputurile, care s-au scumpit cu 130-150%, iar cu 40% s-a mărit și prețul la folia pentru învelit. Pepenarii din Dăbuleni au declarat că se vor reorienta, iar în solul nisipos din zonă vor începe să pună cereale. Sunt conștienți că prețul este mai mic, dar și investiția este la jumătate.