Cum recunoşti rapid o colică renală

Colica renală apare cel mai frecvent din cauza pietrelor la rinichi, dar pot apărea și în cazul unor tumori renale. Se declanșează brusc, fie în urma unui efort fizic intens, după o perioadă de deshidratare sau poate să fie rezultatul unui calcul care se deplasează pe tractul urinar. Iată semnele unei crize:

RomaniaTV.net
11 aug. 2016, 10:22
Cum recunoşti rapid o colică renală

Durerile chinuitoare în zona dorsală

Durerea intensă, apărută sub coaste, este pricipalul semn al unei colici renale. Apare brusc, de obicei pe o singură parte. Durerea poate să iradieze spre zona abdomenului și în zona genitală. În timpul crizei, alternează perioadele de durere intensă, cu momente în care durerea scade în intensitate, ca să revină din nou.

Greaţa, alt semn

Cel în cauză poate să aibă greaţă, vărsături, cât și transpirații abundente și balonare. Persoanele afectate urinează des, în cantități mici, și simt usturime în timpul urinării. Este posibil ca urina să își schimbe culoarea și să apară un miros neplăcut.

Pentru că este o urgență medicală, persoana în cauză trebuie să fie văzută cât mai repede de medic. Între timp, poate lua analgezice, pentru calmarea durerii.

Citeşte şi  Durerile de picioare pot anunţa boli grave

De ce apar colicile

Există anumiți factori care pot favoriza apariția colicilor renale, precum infecțiile netratate ale tractului urinar, un surplus de vitamina D în organism, cât și unele medicamente. Factorul genetic joacă un rol important, căci predispuse la această problemă de sănătate sunt și cei care au avut în familie persoane care suferă de pietre la rinichi.

Femeile, mai predispuse

Colica renală apare frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și afectează mai mult bărbații decât femeile. Criza poate dura de la câteva minuite până la câteva ore.

Colica renală este diagnosticată în urma unor teste de urină (sumar de urină și urocultură), a ecografiei, a radiografiei renale sau a urografiei, pentru a fi stabilită cauza care a dus la apariția crizei.

Pacienților le este recomandat consumul de lichide, cel puțin doi litri pe zi. Tratamentul este stabiit de către medic.

Citește și despre cum poți să tratezi varicele AICI