Cum reduci consumul de sare

Din sare nu trebuie să ne facem nici prieten, însă nici duşman. Prea multă sare dăunează sănătăţii, însă şi lipsa ei produce tulburări în organism. Iată de ce este important să fii atent la cantitatea de sare pe care o consumi zilnic!
Romania TV
11 mai 2018, 09:00
Cum reduci consumul de sare

Componenţii sării de bucătărie sunt sodiul şi clorul, substanţe necesare pentru echilibrul electroliţilor, la acestea adăugându-se şi o cantitate mică de iod, în cazul sării iodate.

Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Însă mulţi dintre noi consumăm o cantitate dublă de sare, principalul motiv fiind prezenţa în dietă a alimentelor procesate, cu conţinut ascuns de sare, precum pizza şi mezelurile.

Consumând prea multă sare rişti să faci hipertensiune arterială, să reţii apă în corp sau chiar să faci cancer gastric, potrivit numeroaselor studii. Totuşi, dacă ai o activitate fizică intensă, pierzi mai multă sare prin transpiraţie, iar din această cauză pot apărea deshidratarea, insomnia sau crampele musculare. Deci, nici prea multă, dar nici prea puţină sare nu e bună.

Citeşte şi Îşi punea în fiecare seară, înainte de culcare, un pahar cu apă sub pat. Care este motivul

Adoptând unele măsuri, vei reuşi să previi consumul excesiv de sare şi, implicit, riscurile pentru sănătate. Iată ce te ajută în acest sens!

Dă gust mâncării cu condimente

La prepararea mâncărurilor, foloseşte condimentele şi ierburile aromatice! Chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi, în plus, nu vei mai simţi nevoia să adaugi prea multă sare.

Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie.

Citeşte eticheta!

Peste 70 la sută din sarea pe care o consumăm zilnic provine din alimentele procesate. Conţinutul de sodiu este menţionat pe eticheta oricărui produs alimentar pe care îl cumperi. De aceea, este important să citeşti etichetele de pe alimente, ca să ştii câtă sare consumi.

Fii atent însă că sarea se „ascunde” şi sub forma câtorva E-uri, precum glutamatul de sodiu şi nitriţii de sodiu. Ca să îţi faci o idee, o sută de grame de telemea conţin în jur de trei grame de sare, o sută de grame de mezeluri – până la trei grame de sare, iar o sută de grame de pâine – în jur de un gram de sare. Măslinele, peştele afumat, ketchup-ul, conservele şi sosurile gata preparate sunt, la rândul lor, bogate în sare, de aceea este bine să le consumi cu moderaţie. De asemenea, poţi reduce consumul de sare înlocuind produsele semipreparate sau congelate cu cele proaspete.

Consumă mai multe legume!

Foarte multe legume sunt sursă naturală de sodiu, de aceea, consumându-le, nu numai că îţi poţi asigura doza zilnică din acest nutrient, ci vei beneficia şi de celelalte minerale şi vitamine pe care acestea le conţin. Câteva dintre legumele care conţin sodiu sunt: ridichile, spanacul, varza, dovleceii, fasolea, cartofii şi mazărea. Alte surse de sodiu sunt laptele, ouăle şi carnea de vită.

Alternative la sarea de bucătărie

Sarea pe bază de clorură de potasiu este o alternativă pentru persoanele care au nevoie de o dietă hiposodată, în hipertensiune, de exemplu. Potasiul este un element necesar organismului, fiind implicat în reglarea tensiunii arteriale şi pentru corecta funcţionare a sistemului muscular.

Este bine ca sarea cu potasiu să fie prescrisă de medic, pe baza unor analize. De asemenea, sarea de bucătărie poate fi înlocuită cu cea de mare, considerată superioară primei din punctul de vedere al componenţilor (iod, săruri, micro şi macroelemente).

Află din ce motive sarea în exces este periculoasă pentru inimă AICI. 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Harta comorilor din adâncurile Ucrainei! SUA are acum acces la grafit, litiu și metale rare
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici