Cum reușește un economist să facă față provocărilor de pe șantier? Alexandra Coman, Economist, Șef de grupă interimar la ARL, Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj SA, spune povestea cifrelor dintre betoane

De cele mai multe ori, oamenii văd meseria de economist ca fiind una simplă și plictisitoare, care se rezumă la acordarea salariului și a primelor. Însă nimeni nu s-ar gândi că această profesie implică mult mai multe responsabilități, dar și provocări. Cei care au impresia că un economist este sortit să își petreacă mare parte din viață într-un birou plin de documente se înșală amarnic. Alexandra Coman, Economist, Șef de grupă interimar ARL, Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj SA, sparge acest mit și ne dezvăluie cum stau lucrurile, de fapt.

13 dec. 2022, 23:25
Cum reușește un economist să facă față provocărilor de pe șantier? Alexandra Coman, Economist, Șef de grupă interimar la ARL, Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj SA, spune povestea cifrelor dintre betoane

Cu siguranță vă întrebați ce caută un economist pe șantier și care este rolul lui acolo. Însă trebuie să știți că acesta este o piesă foarte importantă dintr-un puzzle destul de complicat, fără de care nu s-ar putea crea imaginea finală sau, mai bine spus, construcția propriu-zisă. Pe Alexandra Coman economia este cea care a ales-o și nu invers. Atunci când a decis să părăsească locurile natale și să urmeze studiile unei facultăți cu profil politic, nu credea că va ajunge să îndrăgească meseria de economist pe care astăzi o practică cu entuziasm.

În cazul meu, meseria a fost cea care m-a găsit pe mine. Dacă pentru a studia o facultate am fost nevoită să mă desprind de locul natal, pentru a face meseria pe care astăzi o practic cu entuziasm, a trebuit să mă întorc acasă. În 2017, am descoperit proiectul „Proiectare și Execuție Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente și finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 2 Borşa – Şesuri, km 156+232 – km 180+850”, din care am fost fericită sa fac parte și în cadrul căruia m-am „școlit” în adevăratul sens al cuvântului, eu absolvind o facultate cu profil politic, iar economia nefiind studiată la un nivel avansat. Pe măsură ce proiectul prindea contur simțeam un interes din ce în ce mai mare pentru acest domeniu, iar dorința de a mă specializa în această direcție a devenit mai clară. Acest proiect a deschis în mintea mea o nouă viziune și mi-a arătat cum un domeniu de care nu am fost niciodată direct interesată este, de fapt, meseria în care mă simt în elementul meu. Pană acum consider că am progresat mult, iar in prezent țin temporar locul șefului de grupă economic, dar proiectul cu care am început a fost, fără îndoială, cel mai important. În cadrul lui am cunoscut oamenii care au crezut în mine, lucru pentru care le voi fi întotdeauna recunoscătoare”, ne dezvăluie Alexandra.

Citeste si Ce înseamnă să fii economist pe şantier? Anda Boer, Manager comercial de proiect în cadrul companiei STRABAG, ne spune cum pasiunea pentru meserie sfidează praful

Pentru ea, fiecare lucrare este unică, reprezintă o nouă provocare ce o scoate din zona de confort și o motivează din toate punctele de vedere. Însă, așa cum se întâmplă în orice domeniu, pot exista și situații neprevăzute pe care Alexandra spune, zâmbind, că reușește să le depășească cu ajutorul colegilor săi, cu care face o echipă pe cinste.

Fiecare lucrare este diferită și unică, așa că din punct de vedere financiar avem diversitate. Mulți consideră că munca noastră este monotonă, dar nu este așa nici pe departe. Elaborăm rapoarte financiare corecte și transparente care să ilustrează munca din teren. Pe parcursul proiectelor pot apărea situații imprevizibile, probleme noi în funcție de proiect, dar pentru toate acestea se găsește mereu o soluție care, de cele mai multe ori, rezultă din munca în echipă. Aceasta este cheia succesului pentru a ajunge la cea mai spectaculoasă etapă, momentul finalizării unui proiect, în care munca întregii echipe este vizibilă, palpabilă și bineînțeles rentabilă”, spune Alexandra.

Chiar dacă nu petrece foarte mult timp pe șantier, economistul este expus pericolelor, dar Alexandra nu se teme și spune cu încredere că atât ea cât și colegii ei se simt în siguranță deoarece compania a avut grijă să le ofere un mediu sigur în care să își desfășoare activitatea și să se concentreze cât mai bine pe ce au de făcut.

Cu siguranță pericolele cele mai mari sunt afară, în șantier. Practic pe șantier sunt vizați oamenii care sunt fizic în teren, dar atât acolo cât și la birou, compania are grijă să ne ofere cel mai sigur mediu de a ne desfășura activitatea zilnică”, a mai spus Alexandra.

Uneori, oamenii mai greșesc, la urma urmei este un lucru firesc, însă foarte important este ce învățăm din aceste experiențe, iar Alexandra este unul din oamenii care învață din experiențe, care au înțeles cât de importanta este atenția, micile detalii, iar acest lucru o ajutată să performeze.

Momentele care mi-au rămas în minte sunt cele în care a trebuit să-mi descopăr singură greșelile, pentru că, bineînțeles, ca orice om, am făcut greșeli; din fericire niciuna ireparabilă. Astfel, mi-am dat seama cât de importante sunt micile detalii ale acestei meserii; este important că datele financiare să ajungă sub o formă corectă și să reflecte statusul proiectului”, ne-a dezvăluit ea.

Fiind parte din departamentul financiar, una din prioritățile zilnice este de a asigura buna gestionare a informațiilor financiar-contabile si a resurselor financiare. Pentru mine, o factură nu este o simplă hârtie cu niște cifre pe care trebuie să le prelucrez; în spatele acelei hârtii este muncă echipei mele, a unui subantreprenor sau a unui furnizor, iar faptul că o prelucrez corect și transparent vine in completarea muncii echipei din șantier. Aceasta colaborare reprezintă pentru mine o reală satisfacție”, adaugă ea entuziasmată.

Alexandra Coman se consideră norocoasă că are o meserie de care s-a îndrăgostit iremediabil și căreia i se dedică cu entuziasm, dar și pentru că a întâlnit o echipă frumoasă alături de care simte că poate să mute și munții din loc.

Orice meserie poate să devină pasiune atât timp cât te dedici ei și vrei să o faci bine. Aspirațiile mele au vizat un mediu în care să-mi desfășor activitatea în siguranță, unde pot învață și evolua. Iar ARL îmi oferă această oportunitate prin susținerea din partea managementului și colaborarea colegilor”, declară Alexandra Coman.

Citeste si Primii călători pe șosele ce n-au fost construite încă. Andrei Capătă, Inginer Geodez in cadrul companiei STRABAG, ne arată cum jocurile pe calculator se pot transforma în drumuri reale

Tehnologia joacă un rol foarte important în munca de pe șantier, dar și în cea de economist, mărturisește Alexandra, care recunoaște că, fără ajutorul programelor inovative, munca ei și a colegilor săi ar fi mult mai grea.

Tehnologiile inovative sunt în atenția concernului și sunt actualizate în permanentă, inclusiv în domeniul financiar. Acest fapt ne ajută să lucrăm eficient, corect și să menținem o afacere sustenabilă, cu proiecte performante din toate punctele de vedere (financiar, calitate, siguranță, inovație, mediu etc.). În ceea ce privește domeniul economic, aportul tehnologiei este unul semnificativ, sistemul informatic actual oferă o capacitate foarte mare de a înregistra și ține o evidență controlată și transparentă a veniturilor și cheltuielilor. În compania noastră, sunt implementate programe informatice pentru evidenta gestiunilor, care ne ajută să monitorizăm toate mișcările de mărfuri și materiale de pe șantiere sau de la stațiile de asfalt. Totodată, toate programele pe care le folosim ne permit să avem și o viziune de ansamblu dar și în detaliu a situației financiare a unui proiect, pentru a putea lua decizii potrivite, care să ducă la succesul unei lucrări”, ne-a transmis Alexandra.

Deși marea majoritate a șantierelor din România sunt „gălăgioase” și nu sunt foarte prietenoase cu mediul înconjurător, Alexandra dă asigurări că cei de la ARL, Antrepriză de Reparații și Lucrări Cluj SA au grijă ca lucrările lor să respecte toate normele impuse de legislația în vigoare.

În lucrările noastre respectăm toate normele impuse de legislație și de regulile interne, iar în ultimii ani a crescut responsabilitatea față de gestionarea deșeurilor din șantier. Astfel, pe fiecare șantier se creează o zona pentru colectarea acestora. O altă procedura utilizată în lucrările noastre, care din punctul meu de vedere ajută la protejarea mediului înconjurător, este reciclarea materialelor deja existente pe un drum, care reduce poluarea prin reducerea consumului de combustibil folosit la transportul materiilor prime sau în stațiile de asfalt, precum și prin reducerea exploatării materiilor prime, reducerea prafului, zgomotului, uzurii utilajelor și a riscurilor asociate din toate aceste procese” a conchis Andreea Coman.