Cum s-a transformat New York-ul în 150 de ani

Din oraşul plin cu imigranţi de pretutindeni, New York-ul a devenit în ultimii 150 de ani una dintre cele mai fascinante metropole din lume, cu vestiţii zgârie-nori, care au făcut-o de nerecunoscut într-un secol şi jumătate. Cu o excepţie, aceea fiind emblematicul pod Brooklyn (Brooklyn Bridge), care a fost construit pentru a lega două mari zone ale faimosului oraş Big Apple, cum i se mai spune New York-ului.

RomaniaTV.net
28 aug. 2012, 09:44
Cum s-a transformat New York-ul în 150 de ani

Fotografii de arhivă, publicate de Daily Mail, arată schimbările suferite de-a lungul timpului, începând din 1876 şi terminând cu o proiecţie pentru 2013.

Primele fotografii au fost postate acum online de Urban Peek. Imaginile arată efervescenta metropolă, în alb şi negru, de atunci, de la sfârşitul anilor 1800, în zona docurilor din Manhattan. Construirea Brooklyn Bridge începuse şi era pe-atunci cel mai mare pod suspendat din lume. În schimb, se ridicaseră deja turnurile din Manhattan, de la marginea metropolei.

Cea mai înaltă clădire din oraş pare să fi fost o biserică, ridicată în apropierea cartierului Tribeca, un cartier cosmopolit din Manhattan.

Apoi, revoluţia industrială a îmbogăţit oraşul şi au început marile transformări. În 60 de ani, a fost o adevărată întrecere între cele mai înalte clădiri. De departe, Empire State Building a câştigat cursa, devenind nu numai cea mai înaltă clădire din America, ci şi din lume, în vremea respectivă. A fost construită în 1931, pe Fifth Avenue.

În spatele acesteia se ridicase o altă clădire emblematică, The Chrysler Building, în partea partea de Est a Manhattan-ului, în 1930. În plus, după ce s-a terminat construirea Podului Brooklyn (Brooklyn Bridge), o altă legătură, Podul Manhattan (Manhattan Bridge) a fost la rândul ei construită la distanţă mică de prima.

După Marea Recesiune care a făcut ravagii în anii ’30, America şi-a revenit spectaculos. În anii 1980, metropola a început să se transforme dintr-un oraş industrial, în capitala financiară a Statelor Unite. Docurile de pe vremuri au dispărut şi în locul lor au fost construite străzi largi şi bulevarde, pe care cafenelele şi restaurantele s-au înşiruit, iar în cartierul financiar şi înspre Battery Park, pe chei, au crescut ca ciupercile după ploaie zgârie-nori şi alte clădiri impunătoare ca nişte fortăreţe.

Emblematicele „turnuri-gemene”, World Trade Center – cele mai înalte, pe atunci – au fost făcute cenuşă în teribilele atentate anti-americane din 11 septembrie 2001, iar în peisajul de astăzi sunt reprezentate simbolic de Turnul Libertăţii (Freedom Tower), un monumet simbolic, ridicat în memoria celor peste 3.000 de victime ale atacurilor sinucigaşe puse la cale de teroristul de origine saudită Osama bin Laden.

În ultimii 25 de ani, peisajul urbanistic al New York-ului nu a mai suferit schimbări notabile. S-au mai construit clădiri noi, în special în partea de nord a Manhattan-ului şi mai multe proiecte sunt în derulare.

Pentru anul 2013, este programată finalizarea clădirii Freedon Tower (Turnul Libertăţii) ce se construieşte pe fosta fundaţie a Turnurilor Gemene.