Cum să alegi fructe şi legume fără pesticide în exces. Recomandările specialiştilor DSVSA

În judeţul Suceava, autorităţile DSVSA au demarat controale în pieţe pentru depistarea fructelor şi legumelor tratate cu pesticide în exces. Unul dintre inginerii din echipa care a efectuat verificările a explicat cum ne putem da seama de faptul că fructele şi legumele au fost tratate cu pesticide în exces.

17 iun. 2021, 17:12
Cum să alegi fructe şi legume fără pesticide în exces. Recomandările specialiştilor DSVSA

Cum să alegi fructe şi legume fără pesticide în exces. Chiar dacă valorile substanţelor care favorizează creşterea pot fi stabilite cu exactitate doar prin teste de laborator, există suficiente indicii care ar trebui să le dea de gândit clienţilor.

În cazul căpşunelor, este neuniformitate după calibru, formă şi culoare. Vă pot spune, fără analize, că nu au fost tratate atât de tare. Un produs tratat are culoarea roşu foarte aprins. Dacă luaţi produsul acesta acasă, veţi constata că dacă nu îl consumaţi astăzi, mâine începe să se înmoaie”, a explicat inginerul Teodor Coşuleanu de la Direcţia Agricolă Suceava pentru Adevărul.

Cum să alegi fructe şi legume fără pesticide în exces

Totodată, prospeţimea legumelor este un indiciu că nu au fost aduse de departe, iar acest lucru poate fi un indiciu important al faptului că nu au fost tratate cu diferite substanţe pentru a căpăta rezistenţă în timp.

Citeste si Fructele de sezon cele mai iubite de români sunt și cele mai toxice. Substanța periculoasă pe care o conțin

Floarea din vârful castraveţilor abia a început să se usuce. Sunt produşi în România, sunt proaspeţi proaspăt. Cei aduşi din afară sunt netezi, cei de la noi au perişorii care înţeapă”, a completat angajatul Direcţiei Agricole.

Ardeii netraţi excesiv cu pesticide se pătează destul de repede sau sunt neuniformi pentru că sunt crescuţi  într-un mediu mai puţin controlat unde unii se hrănesc mai mult, alţii mai puţin.

Recomandări referitoare la consumul legumelor şi fructelor cumpărate de pe piaţă

Inspectorul Direcţiei Agricole Suceava a făcut câteva de recomandări referitoare la consumul legumelor şi fructelor cumpărate de pe piaţă, astfel încât consumatorii să nu-şi pericliteze sănătatea.

Orice produs cumpărat de la piaţă trebuie să stea în apă 10 -15 minute, după care trebuie clătit în trei ape înainte de a fi consumat. De ce? Pentru că în coajă sunt şi cele mai multe vitamine şi cele mai multe reziduri. Dacă spălăm bine produsul, reuşim să diluăm substanţele chimice care sunt neprietenoase cu organismul uman”, adaugă inginerul Traian Coşuleanu pentru sursa citată.

Citeste si De ce trebuie să spălăm bine căpşunile înainte să le mâncăm. Consumul acestor fructe nespălate favorizează contractarea a două virusuri extrem de periculoase