Cum să asociezi vinul corect cu mâncarea! Regulile de bază pe care trebuie să le respecți în noaptea de Revelion

De sărbători mesele românilor sunt pline cu de toate. Însă, foarte puțini sunt cei care știu că sunt anumite reguli de bază de care ar trebui să țină atunci când vine vorba de mesele de sărbători. De exemplu, nu mulți sunt cei care știu cum să asocieze vinul cu preparatele culinare.

31 dec. 2023, 10:44
Cum să asociezi vinul corect cu mâncarea! Regulile de bază pe care trebuie să le respecți în noaptea de Revelion
Cum să asociezi vinul corect cu mâncarea!

Cum să asociezi vinul corect cu mâncarea! Dacă și tu te numeri printre românii care preferă să consume câte un pahar de vin la fiecare masă, noi îți vom dezvălui câteva reguli de bază în ceea ce privește asocierea licorii lui Bachus cu preparatele de pe masa de Revelion.

Citește și EXCLUSIV Medicul Virgil Stroescu susține că postul previne cancerul: „La postul negru crește imunitatea. Devenim ca primii părinți în Eden care mâncau numai vegetale”

Cum să asociezi vinul corect cu mâncarea!

În primul rând trebuie să știi că mâncărurile pe care le servești în această perioadă conțin un nivel ridicat de grăsimi, iar pentru a contrabalasa aromele grase cu ceva amărui este important să știi ce vin să asociezi cu acestea.

De exemplu, textura unei mâncări grase poate fi complementată cu un vin taninos. Tocmai de aceea, atunci când servești o friptură, trebuie să asociezi preparatul cu un vin Cabernet, deoarece taninul va îmbunătăți gustul preparatelor.

Când servești preparat acrișor, trebuie să alegi un vin cu o aromă la fel de intensă. Concret, atunci când servești salata sau un peste stropit cu lămâie, trebuie să alegi un Sauvingnon Blanc sau Pinot Grigio, scrie cumsa.ro.

Pe de altă parte, mâncărurile sărate se servesc cu un vin Chardonnay, în timp de brânza cu mucegai merge ca unsă cu un vin de Porto.

Dacă servești o porție de paste cu sos de tomate, atunci ar trebui sa alegi un vin roșu cu o aromă intensă, pentru a contrabalansa aciditatea ridicata a roșiilor. Așadar, alege un vin roșu precum un Cabernet Sauvignon. Însă, dacă pastele sunt cu sos de brânză, atunci este indicat sa le asociezi cu un Chardonnay.

Revenind la fripturi, dacă ai ales să mănânci în noaptea dintre ani carne de vita mai slaba, atunci aceasta va merge de minune cu un Pinot Noir sau Shiraz. Asta în timp ce carnea de vită mai grasă se asociază cu Feteasca Neagra, Serve sau Jar.

Este foarte important să știi că o carne de vânat merge perfect cu un vin roșu sec, așa ca va trebui să o asociezi cu un Merlot, Feteasca Neagră, Shiraz sau Syrah.

Totodată, carnea de porc merge de minune cu un vin roșu sec, iar în acest caz este recomandat să o asociezi cu un Novac sau un Grand Cuvee.

Mai mult, carnea de miel va trebui asociată cu un vin roșu sec, însă mai ușor și mai aromat. Tocmai de aceea, este recomandat un Negru de Drăgășani sau Syrah.

În schimb, carnea de pui merge cu un vin alb sec sau demisec, așa că o poți asocia cu Riesling, Chardonnay sau Sauvignon Blanc. La fel si carnea de curcan, care se asociază cu un vin alb precum Sauvignon Blanc sau Riesling.

Carnea de rață sau de gâsca trebuie asociată cu un vin roșu, iar cea mai buna alegere va fi un Pinot Noir. Pieptul de rata sau curcanul afumat se pot servi cu un vin rose sau un vin alb, însă ambele trebuie sa fie seci.

Citește și EXCLUSIV| Dr. Virgiliu Stroescu aruncă bomba despre mâncarea preferată a românilor! ”Este cea mai mare otravă a organismului”