Cum să devii faimos pe Internet cu 68 de dolari

Santiago Swallow, consultant şi speaker motivaţional originar din Mexic, avea aproape 90.000 de urmăritori pe Twitter, unde obişnuia să posteze cu regularitate până când contul i-a fost suspendat. Celelalte medii în care era prezent pe internet - Wikipedia şi site-ul personal - îi confirmau popularitatea. Santiago Swallow este cu siguranţă celebru, judecând după numere, doar că nu există. Aceasta este povestea unei identităţi inventate a cărei faimă a costat 68 de dolari.
Iulian Tudor
18 apr. 2013, 12:27
Cum să devii faimos pe Internet cu 68 de dolari

Santiago Swallow este creaţia lui Kevin Ashton, inginer, manager general la o firmă de electronice şi jurnalist. Acesta a povestit în detaliu cum a făcut celebru pe internet pe cineva care nici măcar nu există într-un articol amplu publicat pe site-ul Quartz şi preluat de Mashable, citat de Mediafax.

Swallow era, potrivit descrierii de pe Twitter, unde se bucura de 85.480 de urmăritori, un „vorbitor şi gânditor”, specializat în „reimaginarea eului în epoca online”, invitat frecvent la conferinţele prestigioase TED (Technology, Entertainment and Design/ Tehnologie, divertisment şi design).

În biografia de pe Wikipedia era descris drept „speaker motivaţional, consultant, educator şi scriitor născut în Mexic şi stabilit în America, ale cărui discursuri şi publicaţii se concentrează pe înţelegerea culturii moderne în epoca reţelelor sociale, a mediilor interconectate global, a conţinutului generat de utilizator şi a Internetului” şi care „s-a dedicat spre a-i ajuta pe alţii să ştie mai multe despre cum media şi personalitatea pot fi manipulate în secolul 21”.

Tot pagina lui de Wikipedia anunţa intenţia lui Swallow de a scrie o carte cu titlul „Eul: Identităţi imaginare în epoca Internetului”, lucru confirmat şi de site-ul lui oficial (santiagoswallow.com) şi de contul de Twitter, unde postările apăreau cu regularitate sub forma unor „pilule criptice de înţelepciune” precum „Înainte să pierzi în greutate, găseşte speranţa” şi „A scrie înseamnă a trăi la nesfârşit”.

Construirea lui Santiago a durat două ore şi a costat 68 de dolari, povesteşte Kevin Ashton. I-a generat numele într-un soft care procesează cuvinte folosit de scriitori, Scrivener. A setat un nivel mare de „obscuritate” a numelui, a bifat căsuţa de „aliteraţie” şi a cerut generarea a 500 de nume pentru bărbaţi. L-a ales pe „Santiago Swallow” dintre nume ca Alonzo Arbuckle, Leon Ling şi Phil Portlock, după care i-a făcut un cont de Gmail şi unul de Twitter.

Următorul pas a fost obţinerea de urmăritori pe reţeaua socială. De pe site-ul fiverr.com Kevin a putut cumpăra 90.000 de „followeri” pentru suma de 50 de dolari, fiind asigurat că urmau să apară pe profilul de Twitter în 48 de ore. Astfel, Santiago Swallow era urmărit de aproape 100.000 de oameni înainte ca măcar să fi scris ceva.

Fotografia de profil a fost obţinută prin combinarea a trei portrete alese la întâmplare, într-un soft de manipulare a imaginii. Pentru un plus de credibilitate, Kevin i-a adăugat manual sigla „Twitter verified account” („cont verificat de Twitter”) pe poza de copertă a profilului.

Pentru a-l face să scrie tweeturi, a fost nevoie de softul TweetAdder, care „tweetuieste”, urmăreşte şi repostează automat. Kevin povesteşte şi cum a generat „feliile de înţelepciune” care apăreau cu regularitate pe profilul inventat:

„Platitudinile lui pline de vervă proveneau din câteva fraze de genul ‘dacă asta, atunci cealaltă’, combinate cu o listă de substantive din vocabularul hipster modern specific TED/ SXSW (n.r. festival anual de muzică, film şi conferinţe interactive ţinut în Austin, SUA): delfini, phablete (n.r. gadget hibrid între smartphone şi tabletă), Steve Jobs, mobil, Tom’s shoes (n.r. firmă de încălţăminte), ştevie şi aşa mai departe.”

Pentru articolul de pe Wikipedia, Kevin a împrumutat biografia unui consultant în management, Peter Drucker, din care a şters cea mai mare parte şi a rescris restul.

Site-ul oficial a costat 18 de dolari de pe platforma WordPress.

Experimentul a fost făcut în contextul numeroaselor astfel de cazuri în care oamenii aleg să se promoveze pe reţelele sociale prin crearea unei identităţi mai populare, explică în continuare Kevin Ashton. Verificarea cuiva pe Internet a devenit un reflex pentru aproape oricine, de la angajatori şi clienţi la persoane care îşi dau întâlniri fără să se cunoască în prealabil.

Cumpărarea de urmăritori falşi pe Twitter îi poate păcăli chiar şi pe specialiştii în social media şi creează probleme de imagine pentru celebrităţi. Persoanele cu un număr mare de followeri pe Twitter, de la personalităţi din showbiz sau politică la activişti, apar ca fiind vinovaţi de achiziţia de falşi urmăritori când de fapt nu este aşa.

Astfel, conturile false create pentru a fi vândute ca urmăritori unor impostori precum Santiago Swallow ajung să urmărească utilizatori reali în încercarea de a păcăli sistemele Twitter de management al spamului, în general foarte eficiente, potrivit lui Kevin Ashton: „Cu cât ai mai mulţi urmăritori, cu atât e mai probabil ca un utilizator fals să te urmărească. Prin încercarea de a se umfla cu echivalentul electronic al implanturilor de silicon, escrocii fac aşa fel încât sistemul să le pună probleme tuturor”.

În urma publicării acestui articol pe Quartz, contul de Twitter al lui Santiago Swallow şi biografia de pe Wikipedia au fost suspendate, dar site-ul oficial există în continuare.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Legea pe care o așteptau românii din diaspora a primit aviz favorabil: “Este un gest de normalitate, este vorba de respect”
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare si puternic actor. A fost un titan. A lăsat în urmă o moștenire greu de egalat
Playtech.ro
Când se încălzește vremea în România. ANM anunță maxime de peste 20 de grade Celsius
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cât mai ține frigul. Prognoza meteo care va enerva pe toată lumea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
L-au umilit pe Alex Bodi! I-au 'răpit' și dedicațiile! 'Musculosul' a apărut în restaurantul unde petreceau Dan Alexa și Nuredin Beinur & 'frații' lui, dar a avut un șoc!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie pentru gunoi. Amendă de 170.000. Românii au interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Se schimbă legea pensiilor. Vești proaste pentru pensionari. Anunțul făcut de președintele Bolojan
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât a costat-o renovarea pe o femeie care a cumpărat 6 case la 1 euro, în Italia