Cum să dezgheațăm corect carnea de pui? Greșeala pe care o fac majoritatea gospodinelor

Carnea de pui este una dintre favoritele românilor. În primul rând, pentru că este ușor de gătit și în al doilea rând, pentru că are un preț accesibil. De multe ori oamenii preferă să congeleze carnea de pui și să o dezghețe atunci când vor să o folosească într-un fel de mâncare. Totuși acest proces este posibil să fie mai complicat decât ți-ai imaginat.

01 mart. 2023, 21:05
Cum să dezgheațăm corect carnea de pui? Greșeala pe care o fac majoritatea gospodinelor

Greșeala frecventă pe care o facem atunci când dezghețăm carnea de pui. Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari chefi din România, Chef Joseph Hadad, împărtășește constant secretele lui. Acesta postează frecvent în mediul online rețete, trucuri și sfaturi utile pentru gospodine. Fie că ești pasionat de gătit, fie că ajungi în bucătărie doar pentru că ești obligat de situație aceste sfaturi te vor ajuta extrem de mult pentru a avea rezultate minunate.

Citește și: Ce tip de carne ar trebui să cumpărăm? Modul prin care ne asigurăm că puiul pe care îl punem pe masă este sănătos

Cu această ocazie, Chef Joseph Hadad a explicat cum este bine să dezghețăm puiul rapid, în special atunci când suntem pe grabă sau uităm să îl scoatem din congelator la timp.  De asemenea, acesta e explicat și cum îl putem congela corect, dacă am rămas cu prea multă cantitată negătită.

„Spre deosebire de carnea de vită, unde maturarea face minuni, la pui ne place să fie cât mai proaspăt. Dar nu de fiecare dată se întâmplă să avem la îndemână carne de pasăre necongelată. Iar uneori se întâmplă să primim de la țară o găină proaspăt tăiată, pe care nu avem când să o gătim, așa că trebuie să o congelăm. Pentru toate aceste situații există trucuri care să îmbunătățească calitatea preparatelor finale și vreau să le împărtășesc cu voi.

Dacă ați cumpărat o cantitate mai mare de pui proaspăt (de exemplu o caserolă de piepți), dar nu aveți de gând să o gătiți pe toată, atunci ceea ce rămâne ar fi bine să fie congelat în porții separate, astfel încât să scoateți de la congelator fix cât aveți nevoie data viitoare. Fie puneți bucățile pentru câte o porție în pungi separate, fie le înveliți în hârtie de copt, important este să nu se atingă între ele, astfel încât să nu se lipească și congeleze împreună, pentru a putea ulterior să scoateți doar o porție, dacă este nevoie. Iar dacă vă trebuie mai mult, este simplu să scoateți mai multe porții individuale.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Ar trebui să cumpărăm carnea de pui deja congelată

Bucătarul a explicat că ideal ar fi să cumpărăm carnea deja congelată, însă a explicat și cum putem face noi acest proces chiar la noi acasă.

„Oricum, între a congela acasă și a cumpăra gata congelat, este de preferință să mergeți pe a doua variantă, pentru că la nivel industrial congelarea se face rapid la temperaturi foarte scăzute, prevenind formarea cristalelor de gheață care apoi sparg fibra de carne și la decongelare fac să se scurgă sucurile din ea. Dacă congelați totuși acasă, o metodă pentru a preveni parțial acest fenomen este să puneți bucățile de pui în pungi cu vacuum și apoi să le dați la congelator.

Dacă totuși ați cumpărat o caserolă de aripioare congelate și nu vreți să le folosiți pe toate, atunci aplicați aceeași metodă ca și la creveți: lăsați să curgă apă rece peste jumătatea pe care vreți să o folosiți, până ce aceasta începe să se dezmorțească un pic. Apoi, cu ajutorul unui cuțit de unt, separați bucățile de cele încă congelate.”, a continuat bucătarul chef.

Când decidem să gătim pui, cel mai bine ar fi să dispunem de carne proaspătă. Totuși, dacă vorbim despre carne congelată, Chef Joseph Hadad a oferit câteva sfaturi. Acesta e explicat că nu ar fi bine să lăsăm carnea să se dezghețe la temperatura camerei.

„Pentru decongelarea, cele mai bune metode sunt fie peste noapte, în frigider, fie în apă rece, pe care o schimbați la fiecare jumătate de oră. Pentru un pui întreg, metoda cu apa ar trebui să dureze nu mai mult de 2-3 ore. Dacă îl lăsați la temperatura camerei pur și simplu, acest proces va favoriza dezvoltarea bacteriilor. Însă dacă aveți nevoie de pui fiert sau la cuptor, puteți să îl puneți direct congelat în oală sau la tavă. Procesul de gătire va fi mai lung, evident. Legumele și alte ingrediente pe care le-ați fi pus de la început la un pui proaspăt, în cazul acesta vor fi adăugate mai târziu.”, a mai spus acesta.

Citește și: Un bărbat a mâncat doar pui rotisați timp de 40 de zile. Ce a pățit după acest experiment culinar