Ce tip de carne ar trebui să cumpărăm? Modul prin care ne asigurăm că puiul pe care îl punem pe masă este sănătos

Când vine vorba de ce punem pe masă prioritatea ar trebui să fie sănătatea noastră. Atunci când mergem la supermarket ar fi bine să acordăm atenție mai multor aspecte. Nu orice tip de carne este bun pentru noi, iar în cazul puiului trebuie să fim extrem de atenți ce băgăm în coș.

19 feb. 2023, 08:37
Ce tip de carne ar trebui să cumpărăm? Modul prin care ne asigurăm că puiul pe care îl punem pe masă este sănătos

Cea mai consumată carne la nivel mondial este carnea de pui. Același lucru este valabil și în România, iar acest lucru se întâmplă deoarece acest tip de carne se gătește foarte ușor și în plus prețul este accesibil. În trecut se spunea despre carnea de pui că ar fi și cea mai sănătoasă, însă acum acest lucru nu mai este total valabil. Din cauza cererii foarte mari, puii au început să fie crescuți cu furaje și agenți de afânare, plus diverși hormoni, ceea ce ne-ar putea afecta în mod direct sănătatea. Astelf, puiul a ajuns să aibă o reputație chiar mai proastă decât avea odinioară porcul, care era considerat un tip de carne nesănătos, din cauză cantității ridicate de grăsimi.

Citește și: Mare atenție atunci când cumperi carne de pui. Această greșeală ți-ar putea pune sănătatea în pericol!

Ce fel de carne ar trebui să cumpărăm din supermarket pentru a ne asigura că mâncăm sănătos? În teorie, cea mai sănătoasă carne este cea crescută în gospodărie, însă viața de zi cu zi nu ne permite să avem acces în mod constant la o astfel de carne. Așadar, trebuie să găsim varianta de supermarket care se apropie cel mai mult de varianta bio, de țară.

Lygia Alexandresc este consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională. Aceasta a explicat pentru ce variante ar trebui să optăm și care sunt tipurile de carne de care ar trebui să ne ferim.

„Este o realitate, puiul se crește rapid cu furaj – care conținea, într-o vreme, și hormon estrogen, dar între timp s-a dovedit că lucrurile s-au mai schimbat un pic în bine – însă sunt agenții de afânare care îi cresc foarte repede. Înainte, un pui se creștea din martie-aprilie, de când se punea cloșcă, până în octombrie, când de abia se făcea de un kilogram și jumătate. Acum se cresc și în câteva zile, iar în 2-3 săptămâni găsim o găină de 4-5 kilograme crescută într-o lună, ceea ce nu este firesc. Este clar că sunt niște potențiatori de creștere adăugați.”, a declarat aceasta.

Cu toate acestea, în supermarketuri se găsesc și variante de pui care ar putea fi sănătoase, respectiv puii crescuți clasic cu porumb. Aceștia sunt recomandați în special pentru copiii care suferă de alergii.

„Aceste variante chiar sunt echilibrate, în sensul că putem recunoaște foarte ușor dacă acea carne de pasăre are potențiator de creștere, agent de creștere rapidă. Cum recunoaștem carnea de pui sănătoasă? Spre exemplu, dacă osul este mai moale sau mai tare – cu cât e mai tare, cu atât acea pasăre n-a avut osteoporoză, adică nu a avut dezechilibru hormonal, atâta timp cât nu s-au adăugat agenți de creștere. Este exact ca la om. Acești agenți de creștere afânează osul și, practic, poți să mesteci osul. Osul devine foarte, foarte ușor de amestecat. Cu cât osul este mai tare, cu atât ne dăm seama că furajul a fost de mai bună calitate”, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.

De asemenea, oamenii trebui să știe că pot vefica pe ambalaj în câte zile a fost crescut un pui. Crescătoriile bio scriu pe ambalaj faptul că puiul a fost crescut în 55 sau 58 de zile.

„Ceea ce este cu totul altceva. Vorbim de aproape două luni, adică un proces mai lent de creștere, firescul adică, iar la curcan chiar vorbim de peste 3 luni”, spune Lygia Alexandrescu.

Ce alte tipuri de carne mai luăm din supermarket

Și în ceea ce privește carnea de curcan trebuie să fim atenți ce cumpărăm.

„La curcan trebuie să fim atenți doar la piele și la aripi, pentru că, atunci când se fac tratamentele, ele se fac în aripă. În schimb pieptul de curcan, pulpa de curcan sunt foarte recomandate și se pot chiar amesteca – se pot face amestecuri de curcan cu porc, cu mușchi de porc, se pot face inclusiv sărmăluțe, și atunci vorbim despre un produs dietetic.”

Există și pentru pasionații de pește câteva aspecte pe care ar trebui să le ia în calcul atunci când aleg ce carne vor să cumpere, tocmai pentru că peștele conține mercur, metale grele și urme de plastic din cauza apelor poluate în care crește.

„Peștele, cu cât este mai mic, cu atât este mai bun, mai sănătos. Ar fi bine să nu ne îndreptăm către rechin și ton, ci spre peștele de la începutul lanțului trofic, adică dorada, biban de mare, păstrăv – peștii mici și albi și de apă dulce, dacă se poate. Sigur că vorbim despre păstrăv de captură. Dar măcar este un pește alb, un pește ușor. Sigur că și somnul de Dunăre este foarte bun. Șalăul nu poate fi hormânat din cauză că moare. Cu cât peștele este mai mare ca dimensiune, cu atât este mai mare și riscul de a fi mai contaminat cu metale grele și de a mânca stârvuri și de a se hrăni cu tot ce înseamnă produse care ar putea crește numărul de toxine din corpul lui.”

Nu uitați însă de recomandarea nutriționistului: carnea ar trebui consumată cam de 3 ori pe săptămână. În restul timpului, legumele și fructele nu ar trebui să lipsească din dieta noastră.

Citește și: Crenvurşti de pui, cu doar 27% carne de pui. Avertismentul InfoCons