Cum să economisim carburant. Ce verificări trebuie să facem autoturismului şi cum trebuie să conducem

In zilele de astazi pretul la carburant este mai instabil ca niciodata, se afla in continua crestere iar pentru soferi, carburantul a ajuns sa fie mai valoros ca aurul. Cu totii dorim sa economisim carburant, fie ca este pentru o cauza nobila precum reducerea poluarii si salvarea planetei sau pentru o cauza personala, cum ar fi propriul buzunar sau portofel. Astazi vom discuta despre cum putem economisi carburant avand grija de propriul autoturism.
Iulian Tudor
25 iun. 2017, 07:55
Cum să economisim carburant. Ce verificări trebuie să facem autoturismului şi cum trebuie să conducem

– Verificati uleiul de motor cu regularitate si schimbati-l atunci cand este necesar, si de asemenea schimbati la timp si uleiul de transmisie, uleiul de la pompa de servodirectie, lichidul de frana si toate celalalte fluide necesare functionarii corespunzatoare a unui autoturism, scrie autozvon.ro. Folositi mereu uleiuri si lichide de calitate buna pentru a va asigura de buna functionare a motorului vostru. Cu cat motorul merge mai usor, frecarea este redusa iar pierdeile suplimentare de carburant sunt minimizate.

Citeşte şi Moduri să economiseşti apa în gospodărie. Cele mai eficiente soluţii

– Vizitati cu regularitate un mecanic auto pentru o inspectie detaliata, mai ales daca observati o crestere semnificativa a consumului de carburant.

– Bujiile sunt foarte importante in functionarea corecta a motorului. Daca acestea sunt curate, motorul functioneaza la valori optime. Daca bujiile sunt defecte, carburantul nu este ars in mod corespunzator. De aici si o crestere de consum.

– Verificati cu regularitate presiunea pneurilor. Pneurile dezumflate duc la un consum de carburant cu cel putin cinci procente mai mare.

– Nu accelerati brusc inainte de schimbarea vitezelor. Acest comportament duce atat la cresterea consumului de carburant cat si la uzarea prematura a motoarelor moderne.

– Multi soferi au raul obicei de a conduce tinand mereu picioarul sprijinit de pedala de ambreiaj. Acest lucru poate duce la uzarea ambreiajului si la pierderea eficientei acestuia.

– Daca sunteti intr-o coloana care stationeaza si credeti ca veti sta pe loc mai mult de 30 de secunde, opriti motorul. Acest lucru va ajuta sa salvati mai bine de zece procente de carburant decat atunci cand circulati bara la bara cu motorul pornit.

– Intelegem faptul ca vara temperaturile sunt greu de suportat, dar va recomandam sa nu folositi aerul conditionat la viteze reduse. Spunem acest lucru deoarece aerul conditionat consuma mult din puterea motorului si foarte mult carburant. La viteze mici se recomanda sa deschideti geamul, iar la viteze mari sa folositi aerul conditionat.

Citeşte şi Cum îţi strici maşina fără să ştii. Greşeli pe care le faci frecvent şi pe care ar trebui să le eviţi

– Atentie la maniera de condus. In functie de capacitatea motorului vostru, schimbati treptele de viteza la timpul potrivit. Nu mergeti prea turat dar nu mergeti nici cu viteze mici intr-o treapta de viteza superioara. In general, mentinerea turatiei intre 1500 si 2200 este o metoda foarte buna de a avea un consum de carburant optim.

– Fiti preventivi. Daca va apropiati de o coloana sau de un semafor, lasati masina sa ruleze. Nu accelerati ca mai apoi sa fiti nevoiti sa franati brusc. Trebuie sa folositi atat schimbatorul de viteze cat si franele planuind totul din timp.

– La drum lung incercati sa mentineti viteza constanta. Daca exista posibilitatea, incercati sa va instalati un sistem de pilot automat.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări