Cum să eviţi o amendă rutieră şi să scapi doar cu un avertisment

Vi s-a întâmplat să fiţi oprit în acelaşi timp cu un alt coleg participant la trafic, pentru aceeaşi abatere, iar dumneavoastră să primiţi amendă, iar celălalt şofer să scape doar cu un avertisment? Ei bine, trebuie să ştiţi faptul că, deşi puteţi primi amendă pentru utilizarea telefonului mobil, depăşirea vitezei legale sau conducerea fără centura de siguranţă, poliţistul poate acorda în aceste cazuri doar o sancţiune.

15 iun. 2016, 08:29
Cum să eviţi o amendă rutieră şi să scapi doar cu un avertisment

Imaginile cu şoferii „cocoşi” care îi filmează pe poliţiştii care au „îndrăznit” să îi oprească sunt foarte cunoscute pe internet, scrie adevarul.ro. Puţini şoferi ştiu, însă, că actul normativ care reglementează aplicarea unor sancţiuni contravenţionale prevede că pentru anumite fapte poliţistul poate acorda amendă sau avertisment, în funcţie de faptă şi făptuitor. Practic, legea îi dă dreptul agentului constatator să decidă în multe situaţii dacă aplică amendă sau avertisment.

Citeşte şi Bilanţ Poliţia Rutieră: Aproape 600 de şoferi au rămas fără permise şi peste 9.000 au fost amendaţi

De asemenea, comisarul-şef Nicolae Istrat, de la Poliţia Rutieră Timiş, explică diferenţa între avertisment şi amendă.

Citeşte şi Circulaţia pe Transalpina se deschide sâmbătă, de la ora 7.00

„Legea îi dă dreptul agentului constatator să decidă în multe situaţii dacă aplică amendă sau avertisment. Orice faptă poate fi sancţionată cu avertisment sau amendă. Nu vorbim de situaţiile în care se impune reţinerea permisului. Agentul constatator hotărăşte, dar, ca principiu de drept, fapta care nu reprezintă un pericol social se sancţionează cu avertisment. Nu înseamnă că dacă am primit avertisment sunt iertat, din punct de vedere juridic. Dacă se aplică un avertisment, înseamnă că agentul constatator a stabilit că avertismentul este îndestulător şi nu este necesară sancţiunea cu amendă”, a spus comisarul-şef Nicolae Istrat.