REŢETA COLIVĂ. Cum să faci cea mai bună colivă de Sâmbăta Morţilor

Sâmbăta morilor sau moşii de iarnă pică anul acesta pe 22 februarie. Cu această ocazie, vă prezentăm o reţetă simplă de colivă. Orice gospodină trebuie să ştie să o prepare. 

RomaniaTV.net
14 feb. 2020, 09:43
REŢETA COLIVĂ. Cum să faci cea mai bună colivă de Sâmbăta Morţilor

Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 250 de grame de arpacaș, 200 grame de zahăr, un litru de apă, 150 grame de miez de nucă, 100 grame de stafide, o esență de rom, coajă de lămâie. 

Mod de preparare

Se spală arpacașul în nouă ape, după care se pune la fiert cu un litru apa. Se fierbe până când începe să îngroaşă, după care amestecaţi ca să nu se amestecă. Când este aproape gata, se pune zahărul şi se mai fierbe încă puţin. După ce s-a îngroşat, se dă de pe foc şi se lasă să se răcească, după care se pune nuca tăiată mărunt, se adaugă coaja de lămâie, stafidele, şi esenţa de rom. Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se aşează pe un platou. 

Se poate orna cu bomboane mici şi zahăr pudră. 

Sâmbăta Morţilor sau Moşii de iarnă

Reamintim că pe 22 februarie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sâmbăta Morţilor sau Moşii de iarnă. Se spune că în această zi spiritele celor morți revin pe pământ pentru a se hrăni cu aburii mâncărurilor preparate de urmașii lor, coliva fiind preparatul care nu are voie să lipsească de pe mese. 

Moşii de iarnă deschid seria celor şapte sâmbete ale morţilor, ce se va încheia cu Sâmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor) și în care se fac parastase.

Citeşte şi SAMBATA MORTILOR 2020. Ce trebuie să facă toţi creştinii de Moşii de iarnă. Păcat mare pentru cei care lucrează şi nu aprind lumânări