Cum să îţi creşti inteligenţa financiară şi să ai o viaţă stabilă

Cresterea IQ-ului financiar ar trebui sa fie preocuparea numarul unu a oricarei persoane care isi doreste o viata linistita si lipsita de griji. Cat de multi bani castiga lunar/anual o persoana este mai putin important decat suma care ii ramane la finalul perioadei respective, dupa ce si-a satisfacut toate capriciile.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 20:29
Cum să îţi creşti inteligenţa financiară şi să ai o viaţă stabilă

Iata pasii pe care analistii in finante ni-i recomanda:

Imprumuturile. Este foarte importanat sa evitati sa cumparati produse pe credit. Daca sumele pe care le veti achita lunar par destul de mici, faceti un calcul si o sa descoperiti ca pe termen lung platiti mult peste pretul pe care l-ati fi dat in cazul in care plateati cash. Este bine stiut ca rata dobanzilor in cazul acestor credite este mult mai mare decat cea pentru un credit obisnuit si, nu de putine ori, va veti trezi ca nu mai puteti face fata ratelor prea mari. Primul pas care trebuie facut pentru ca bugetul vostru sa se insanatoseasca este sa achitati cat mai repede aceste credite. Trebuie sa scapati de aceste bombe cu ceas inainte de a incepe sa economisiti sau sa investiti pentru ca veti scoate mult mai multi bani din buzunar pentru a achita datoriile decat eventualele dobanzi pe care le-ati primi la economiile voastre.

Bani pentru urgente. Odata scapati de creditele de consum, urmatoarea miscare este aceea de a va crea un fond de rezerva. Asa-numitii bani albi pentru zile negre. O perioada grea, precum cea de acum se poate repeta oricand in viitor. Tocmai de aceea ar trebui sa aveti un fond de rezerva in care ceva neasteptat s-ar putea intampla: spre exemplu sa fii concediat, aparitia unei probleme neasteptate in familie sau sa fii nevoit sa repari ceva in casa. In asemenea momente banii aflati intr-un cont pe care il puteti lichida usor ar putea face diferenta dintre viata si moarte. In plus, pentru acei bani banca va va da o dobanda oricat de mica ar fi ea. Ideal banii din cont ar trebui sa va ajunga sa traiti fara a va modifica stilul de viata macar 6 luni in cazul in care ati ramane fara slujba din cauza disponiblizarilor. Chiar daca salariul vostru este scazut si nu va permite sa economisiti lunar o anumita suma de bani, incercati ca macar odata la doua luni sa puneti un ban deoparte.

Investitii si conturi de economii. Acum sunteti pe calea cea buna: nu doar ca ati reusit sa scapati de datorii ci chiar aveti chiar si un fond de rezerva pentru situatii neprevazute. Este momentul sa va ganditi si la investitii. In functie de profilul vostru pshihologic veti opta pentru investitii mai putin riscante sau cu un grad de risc mai ridicat. Puteti opta pentru anumite conturi scutite de taxe, depozite bancare sau chiar fonduri de pensii. Niciodata nu este prea devreme pentru a investi intr-un cont de pensii privat.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro