Cum să îți recapeți silueta de vis după mesele bogate de Paște! Cele mai potrivite alimente pentru o dietă echilibrată

Dacă în perioada sărbătorilor de Paște ai uitat de dietă și de un regim alimentar echilibrat și ai „reușit” să pui câteva kilograme în plus, venim în întâmpinarea ta cu o listă de alimente care te vor ajuta să îți recapeți silueta de vis.
Alina Costache
13 mai 2024, 10:02
Cum să îți recapeți silueta de vis după mesele bogate de Paște! Cele mai potrivite alimente pentru o dietă echilibrată
Cum să îți recapeți silueta de vis după mesele bogate de Paște! Cele mai potrivite alimente pentru o dietă echilibrată

Ce alimente trebuie să consumi pentru o siluetă de vis. Limitarea drastică a caloriilor pentru a slăbi poate duce la carențe nutriționale și la încetinirea metabolismului din cauza pierderii masei musculare. O abordare mai eficientă implică consumul de alimente sănătoase care reglează răspunsul hormonal, cum ar fi proteinele și fibrele, pentru a controla senzația de foame și a menține sațietatea pe termen lung. Evitarea alimentelor ultraprocesate, care pot determina creșteri bruște ale nivelului de insulină și pot favoriza depozitarea grăsimilor, este, de asemenea, crucială.

Citește și: EXCLUSIV Ce alimente ar trebui să evităm pentru o digestie optimă. Prof dr Mircea Beuran: „E necesar să fim atenţi nu doar la alimente, ci şi la modul lor de preparare”

Studiile arată că anumite alimente pot stimula producția unui hormon natural, numit GLP-1, care indică corpului că a fost hrănit și ajută la utilizarea energiei provenite din alimente. Alimentele bogate în grăsimi sănătoase și fibre, precum avocado, nuci și ouă, sunt surse importante de macronutrienți care pot contribui la creșterea nivelurilor de GLP-1.

De asemenea, consumul de alimente bogate în fibre fermentabile, cum ar fi legumele și cerealele integrale, susține bacteriile intestinale benefice, care produc acizi grași cu lanț scurt ce stimulează secreția de GLP-1. O dietă echilibrată, care include aceste substanțe nutritive, poate regla natural hormonii, contribuind la gestionarea greutății și la controlul diabetului de tip 2, în timp ce menține sațietatea pe termen lung.

Deci, în loc să recurgi la restricții calorice severe, iată câteva alimente care te pot ajuta să slăbești:

1.Ouăle

Acestea sunt extrem fe bogate în proteine și grăsimi, deci au capacitatea de a menține senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată.

2. Legumele cu frunze verzi

Aceasta este o opțiune excelentă, deoarece sunt pline de fibre și nutrienți, ceea ce contribuie la sațietate și hidratare.

3. Peștele

Peștele este o sursă excelentă de proteine de calitate și grăsimi sănătoase. Acesta se numără pe lista de alimente care sunt perfecte atunci când ne dorim să mai scăpăm de kilogramele în plus.

4. Legumele crucifere

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și varza, sunt bogate în fibre și tind să fie incredibil de sățioase. Acestea sunt ideale pentru slăbit, deoarece conțin cantități mari de fibre și au puține calorii.

5. Carnea slabă

Pieptul de pui fără piele și carnea roșie slabă, precum mușchiul de vită sau de porc, sunt surse importante de proteine și fier, având în același timp un conținut redus de grăsimi saturate în comparație cu alte tipuri de carne. Datorită acestor caracteristici, carnea slabă reprezintă un aliment de bază în meniul pentru slăbit. Este important să consumi carnea roșie cu moderație și să alegi metode de preparare mai sănătoase, cum ar fi la cuptor, fierbere sau la grătar, atunci când este posibil. De asemenea, reducerea expunerii la fum și îndepărtarea grăsimii în exces în timpul preparării cărnii roșii poate contribui la prevenirea formării compușilor nocivi asociati riscului de cancer.

6. Leguminoasele

Leguminoase, cum ar fi lintea, mazărea, fasolea albă, neagră și roșie, pot fi benefice pentru pierderea în greutate. Aceste alimente sunt bogate în proteine și fibre, doi nutrienți care cresc senzația de sațietate. De asemenea, ele pot conține și amidon rezistent, o formă specială de amidon care nu este digerată în totalitate în intestinul subțire, ci ajunge nedigerată în intestinul gros, unde servește drept hrană pentru bacteriile benefice din colon. Consumul de alimente care conțin amidon rezistent poate avea beneficii pentru sănătatea digestivă și poate sprijini, de asemenea, procesul de pierdere în greutate.

7. Brânză proaspătă de vaci

Consumul de brânză proaspătă de vaci este un mod excelent să-ți crești aportul de proteine. Ține cont că atunci când vrei să slăbești, este recomandat să consumi minimum 1,2 grame de proteine per kilogram/corp. Asta înseamnă că, de exemplu, o persoană de 70 de kilograme ar trebui să consume aproximativ 84 de grame de proteine zilnic.  Brânza proaspătă de vaci este, de asemenea, foarte sățioasă și bogată în calciu.

8. Avocado

Pe lângă faptul că este bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă, avocado conține și multe fibre, ceea ce îl face foarte sățios. În cadrul unui studiu, subiecții care au inclus avocado la una dintre mesele principale au raportat o senzație de sațietate cu 23% mai crescută și au observat o scădere cu 28% a nevoii de a mânca în următoarele 5 ore, comparativ cu cei care nu au consumat acest fruct. În plus, avocado este sărac în carbohidrați digerabili, care sunt utilizati de organism pentru producerea de energie. Toate aceste caracteristici contribuie la procesul de pierdere în greutate, mai ales în cadrul unei diete echilibrate.

9. Oleaginoasele

Fructele oleaginoase precum nucile, alunele și migdalele sunt pline de grăsimi sănătoase pentru inimă și conțin proteine, fibre și alți compuși vegetali benefici.

Studiileau arătat că fructele oleaginoase pot ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice și chiar la slăbit. Dar, ca în cazul tuturor alimentelor bogate în grăsimi, e important să ai grijă la cantitate și să nu mănânci mai mult de 30 de grame zilnic.

10. Cerealele integrale

Studiileau arătat că cereale integrale pot ajuta la săbit, spre deosebire de cele rafinate. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, care contribuie la menținerea senzației de sațietate și a nivelului de energie pe termen lung. De asemenea, conțin o cantitate semnificativă de proteine, esențiale pentru susținerea masei musculare și a metabolismului.

Printre cerealele integrale recomandate în meniul pentru slăbit se numără ovăzul bogat în beta-glucani, un tip de fibre solubile care ajută la reducerea colesterolului și la controlul greutății. De asemenea, orezul brun este o opțiune excelentă, deoarece conține mai mulți nutrienți decât orezul alb, inclusiv fibre, vitamine și minerale. Quinoa este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine complete, fiind bogată în aminoacizi esențiali.

11. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este excelent când vine vorba de controlul greutății corporale, deoarece conține o cantitate importantă de proteine per porție. În plus, anumite tipuri de iaurt au în componență culturi de bacterii probiotice vii și active care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Iaurtul grecesc are un conținut scăzut de carbohidrați și zaharuri, comparativ cu alte tipuri de iaurturi. Reducerea consumului de carbohidrați și zaharuri poate fi benefică pentru persoanele care urmăresc să slăbească, deoarece poate ajuta la controlul nivelului de insulină și la reducerea depozitelor de grăsime.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Ce trebuie să facă românii care nu au primit cardurile pentru alimente

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!