Cum să nu fii furat când îţi duci maşina la reparat. REGULI pentru service-urile auto

Service-urile auto vor fi obligate să asigure celor care îşi duc maşinile la reparat posibilitatea de a urmări intervenţia care se face asupra autovehiculului. Deputaţii au adoptat, marţi, în acest sens, un proiect de lege care impune amenajarea unui spaţiu special din care proprietarul maşinii poate să vadă cum se lucrează la maşină sau instalarea de camere de supraveghere. Legea le permite celor nemulţumiţi de servicii să depună contestaţie.
Filip Stan
19 feb. 2013, 13:20
Cum să nu fii furat când îţi duci maşina la reparat. REGULI pentru service-urile auto

Iniţiatorul proiectului de lege, social-democratul Iulian Iancu, şi-a motivat demersul prin faptul că cei care îşi duc maşina la reparat au dreptul să fie informaţi în legătură cu „piesele, ansamblele şi materialele utilizate pentru a fi eliminată orice suspiciune că acestea sunt false, contrafăcute, reutilizate ori nu au caracteristicile corespunzătoare sau au termenul de valabilitate depăşit”.

Astfel, conform proiectului, service-urile auto vor fi obligate să asigure” posibilitatea ca beneficiarul să asiste vizual, într-un spaţiu special amenajat, în condiţii de siguranţă, separat de spaţiul de lucru, în mod direct sau prin intermediul unui sistem video, la modul în care sunt executate activităţile” de service, în care sunt utilizate piesele, ansamblele şi materialele şi în care este efectuată manopera.

La cererea beneficiarului, operatorul economic asigură accesul acestuia la facilitatea de a asista vizual la activitatea de service, iar operatorii economici sunt obligaţi să înregistreze rezultatele verificărilor executate, să menţină dovezi care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţii tehnice şi de calitate impuse, se mai prevede în actul normativ.

Potrivit noii legi, nerespectarea acestor condiţii de către operatorii economici dă dreptul beneficiarului să refuze motivat în scris semnarea recepţiei respectivelor activităţi, prevăzute în devizul de lucrări, şi inclusiv plata acestora, până în momentul în care acesta nu mai are obiecţiuni în ce priveşte realitatea şi calitatea lucrărilor.

Actul normativ stipulează faptul că refuzul motivat în scris al semnării recepţiei de către beneficiar reprezintă o contestaţie care se înregistrează în registrul contestaţiilor al operatorului economic.

Această reglementare oferă şansa proprietarului unui autoturism, beneficiarului unei astfel de intervenţii în service, să asiste la intervenţia care se face propriei maşini, să conteste. Există, începând cu acest act normativ, obligaţia unui Registru de contestaţii. Contestaţia este iniţiativa cetăţeanului. El poate să conteste în mod absurd. Imediat, însă, în termen de şapte zile, există obligaţia RAR să verifice contestaţia respectivă”, a precizat Iulian Iancu.

El a precizat că la un număr de cinci contestaţii se repetă obligatoriu auditul efectuat de către RAR la service-ul în cauză şi dacă auditul are loc de două ori în 12 luni se suspendă licenţa acelui service.

Iulian Iancu a explicat că prevederile noului act normativ reprezintă o provocare pentru service-uri, pentru că trebuie să fie transparente şi să ofere o şansă clientului, explicându-i toate intervenţiile pe care le face la maşină.

„Service-ul trebuie să justifice în acest fel şi costul, uneori foarte ridicat al intervenţiei. În al doilea rând oferă şansa beneficiarului să fie confortabil că el asistă, vede, este sigur că ce se întâmplă la maşina lui este în conformitate cu prestaţia menţionată de către service-ul auto.(…) De asemenea actul normativ instituie şi un set de amenzi pentru categoriile de activităţi contravenţionale în urma încălcării prevederilor acestui act normativ”, a mai spus Iancu.

El a arătat că de la data iniţierii actului normativ o parte din service-urile auto au amenajat deja spaţii de unde un client poate urmări intervenţia la maşina sa sau, în cazul lipsei unui astfel de spaţiu, intervenţia poate fi vizionată prin intermediul unei camere de luat vederi. „Deci nu facem decât să venim în întâmpinarea service-urilor că vor fi credibile, dar şi al cetăţenilor că nu vor mai fi umiliţi”, a precizat Iancu.

Proiectul de lege a fost depus în anul 2010, fiind adoptat de Senat, dar respins de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Proiectul a fost depus din nou în 2012. De această dată, actul normativ a fost respins de Senat, dar Comisia de Industrii a Camerei a elaborat un Raport de adoptare, care a fost votat de plenul Camerei, care este şi for decizional.

Proiectul de lege a fost adoptat de deputaţi cu 324 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 2 abţineri.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
Apare o nouă taxă din 26 mai. S-a dat deja ordin în România. Se va plăti la fiecare intrare
Playtech.ro
Obligatoriu din 10 iunie pentru romanii care nu locuiesc la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria, îngenuncheată de deciziile lui Orban. Colaps financiar la Budapesta
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Un tânăr a fost spulberat, pe trecerea de pietoni, de o mașină de poliție aflată în misiune. Cum se simte victima
Cancan.ro
Devastator! Ce le fac șeicii din Dubai fetelor la Porta Potty Party. Prietena Mariei Kovalchuk: 'Fie o biciuia, fie o amenința cu…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion a făcut marele anunț. Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu: O practică obişnuită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
A murit fostul lider al Uruguayului, considerat „cel mai sărac președinte din lume”. José „Pepe” Mujica avea 89 de ani
Sondaj CURS pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2: George Simion – 52%, Nicușor Dan – 48%
MediaFlux
Franța, pregătită să desfășoare arme nucleare în alte țări europene. Macron: „Nu vom plăti pentru securitatea altora”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală