Cum să nu te îngraşi de sărbători

Mesele pline de bunătăți sunt întotdeauna un pericol pentru siluetă. Secretul menținerii greutății e unul pe cât de simplu în teorie, pe atât de greu de pus în practică: moderație și echilibru. Și un pic de mișcare.

RomaniaTV.net
27 dec. 2016, 12:16
Cum să nu te îngraşi de sărbători

După masă, o plimbare

E important să ne asigurăm că reușim să transformăm în energie toate mâncărurile copioase, consumate la mesele festive. Ideal ar fi să limităm porțiile preparatelor bogate în zahăr și grăsimi. În loc să ne așezăm pe canapea la televizor după o masă copioasă, mai bine facem o plimbare în pas alert, o tură prin parc sau la săniuș.

„E de asemenea util sa fim exigenți, să nu mâncăm orice ni se pune în față, doar pentru că așa cere tradiția. Mare atenție și la băuturile alcoolice. Sunt bogate în calorii și ne deschid apetitul alimentar. Aș da același sfat și aici: să fim pretențioși, să alegem un pahar dintr-o băutură specială, la care visăm demult, să mizăm pe calitate, nu pe cantitate”, a spus specialistul în nutriţieDr. Andreea Șuvoială.

Citeşte şi  Ce să mănânci şi la ce ore ca să fii sănătos

Atenție la asocierea alimentelor

Este important să asociezi corect alimentele. Farfuria ideală este compusă jumătate din legume, un sfert din proteine (carne, pește, lactate, ou) și un sfert din glucide (pâine, mămăligă, paste, orez, cartofi) .Cu alte cuvinte, putem asocia orice alimente din categoriile de mai sus, cu condiția să respectăm proporțiile.

„Ca sfat general, aș recomanda să nu punem pe masă tot ce am pregătit, tot ce am primit de la rude și musafiri. Ne va fi foarte greu să ne oprim din mâncat, vom dori să gustăm din toate și ne vom pierde controlul”, recomandă dr. Andreea Șuvoială. Fructele și dulciurile, nelipsite în mod obișnuit la finalul mesei, pot fi servite pe post de gustare, la distanță de 2 ore de o masă principală.

Nu mânca la ore târzii

În multe cazuri, de sărbători, musarii vin în a doua parte a zilei, așadar cina se transformă în masa principală a zilei. Ideal ar fi ca mesele copioase să fie servite în jurul orei prânzului, ca să ai ocazia să faci și o plimbare.

Fără grabă!

Creierul are nevoie de 20 de minute pentru a transmite stomacului senzația de sațietate. Dacă mănânci repede, nu-i vei acorda acest răgaz și vei mânca mai mult decât este necesar pentru a te simți sătulă. De asemenea, vei înghiți mai mult aer, ceea ce va îngreuna digestia și va duce la apariția balonării și a senzației de prea plin.

Află de ce să ții cura de detoxificare cu orz verde