Cum să prăjim carnea de vită corect! Detaliile de care trebuie să ținem cont

Mulți oameni fac o greșeală din cauza căreia carnea de vită este tare, gumată sau fără gust. Există un mod corect de a prăji carnea și sunt câteva detalii la care trebuie să fii foarte atent.

09 mart. 2022, 16:01
Cum să prăjim carnea de vită corect! Detaliile de care trebuie să ținem cont

Dacă vrei o bucată de carne de vită care să aibă măcar 2,5 cm grosime, sau chiar mai mult. Poți opta pentru friptura ribeye dezosată datorită grăsimii marmorate, care se transformă în cea mai moale, mai fragedă și mai catifelată bucată de carne odată gătită.

Dacă vrei o friptură mai subțire, va trebui să reduci timpul pe fiecare parte pentru a evita producerea unei fripturi tari. În funcție de grosime, ar putea dura 2 sau 3 minute pe fiecare parte!

Cum să prăjim carnea corect!

CITEȘTE ȘI: Cum să pregătești cea mai gustoasă baba ganoush! Ingredientul secret din salata de vinete grăbească

Pentru o rumenire foarte bună a crustei, vrei ca suprafața fripturii să fie uscată: umiditatea de la suprafață este inamicul unei cruste crocante! Tamponează fripturile cu prosoape de hârtie înainte de a le adăuga în tigaie.

Pentru o gătire mai uniformă, trebuie să te asiguri că friptura nu este super rece direct din frigider – scoate-o cu 20-30 de minute înainte de a fi gata să o gătești, astfel încât friptura să aibă o temperatură mai uniformă înainte de a ajunge la sursa de căldură. O friptură rece va însemna că interiorul fripturii va avea mai greu să atingă temperatura internă adecvată, în timp ce exteriorul se va supracoace.

Detaliile de care trebuie să ținem cont

Încinge bine tigaia

– Doar atunci când uleiul strălucește și este pe punctul de a fumega poți să adaugi friptura. Punerea fripturii în tigaie înainte ca aceasta să fie încinsă va duce la o supracoacere și la o friptură tare.

Lasă carnea să se odihnească – Înainte de a tăia în acea bucată frumoasă de carne, las-o să se odihnească timp de cel puțin 10 minute. Nu vrei să pierzi toate acele sucuri din ea, care dau aroma delicioasă.

CITEȘTE ȘI: Care e cantitatea de carne pe care trebuie să o mâncăm în fiecare săptămână. Mihaela Bilic atrage atenția: ”Nici mai mult, nici mai puțin”

Cum se rumenește carnea

Prăjirea unei fripturi până când aceasta capătă o crustă maro caramelizată îi va da multă savoare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tigaia și grăsimea trebuie să fie suficient de fierbinți. Metoda convențională este să o rumenești pe o parte, apoi să o gătești la fel de mult pe cealaltă parte.  Acest lucru dă rezultate bune, dar a doua parte nu este niciodată la fel de bine caramelizată ca prima. Pentru a obține o crustă uniformă pe ambele părți, gătește friptura pentru timpul total indicat în rețetă, dar întoarce-o la fiecare minut.

Cât timp se prăjește carnea :

În sânge: Culoare roșu închis, cu ceva suc roșu curgând. Se va simți moale și spongios, cu o ușoară rezistență.

Medium-rare: Culoare roz, cu puțin suc. Va fi puțin moale, spongios și ușor elastic.

Mediu: Roz palid la mijloc, cu puțin suc. Se va simți ferm și elastic.

Bine făcut: Doar o urmă de culoare roz, dar nu este uscat. Se simte spongios, moale și ușor elastic.