Cum să prepari cea mai bună varză murată. Secretul se află chiar la taraba de unde o cumperi!

Gospodinele sunt pregătite să pregătite să își refacă stocurile pentru iarnă, iar printre altele s-au apucat să pună murăturile la borcan.

01 nov. 2021, 11:08
Cum să prepari cea mai bună varză murată. Secretul se află chiar la taraba de unde o cumperi!

Cum să prepari cea mai bună varză murată. Una dintre cele mai mari delicatese este chiar varza murată, care este ingredientul secret al sărmăluțelor preparate pentru masa de Crăciun.

Cum să prepari cea mai bună varză murată. Secretul se află chiar la taraba de unde o cumperi!

Acum este momentul prielnic să pui varza la murat în recipiente potrivite. Iată ce trebuie să faci pentru a avea produsul ideal. În primul rând, trebuie să știm că nu orice varză de la tarabă este bună pentru murat. Cea potrivită trebuie să aibă niște frunze aparte.

Aceasta trebuie să fie potrivit de făcută, albă şi cu foi subţiri, căpăţânile să fie îndesate, pline, iar frunzele sănătoase, fără ca vreo insectă să o fi contaminat. Trebuie să alegi verze potrivite sau mici, să fie ușor plată, fără frunze stricate sau găurite. Așa vei reuși să premari cele mai bune sarmale. Cel mai bun tip de varză este cea românească.

Rețeta bunicii de varză murată la butoi- Ingrediente
-25 kg varza (16 verze medii)
-4 legaturi marar uscat
-2 legaturi cimbru uscat
-1 stiulete porumb uscat
-3 mere
-2 gutui
-5-6 radacini hrean
-sare grunjoasa

Mai întâi, se alege varza la marimea potrivita butoiului, aceasta trebuie sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba cotoare subtiri.
Apoi, se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite.

După care, varza se curata de foile de deasupra si se scobeste cotorul.

Astfel, în butoi intai se potriveste furtunul pentru pritocit care trebuie sa fie pe fundul butoiului cu un cap si celalalt cap se trage afara din butoi pana la o palma de podea. Apoi, se pune primul strat de varza pe fundul butoiului. Daca raman spatii mari intre ele se pot pune si sferturi sau jumatati de varza, vor fi bune la varza calita.

Intre verze se pun bucati de gutuie, sferturi de mar, stiuletele rupt in doua si bucati de hrean. Se pune al doilea strat de varza si printre mar, gutuie, hrean. Si tot asa pana se umple butoiul.

Se ruleaza furtunul in butoi si se umple cu saramura calda.

Saramura se face la 1 lingura de sare grunjoasa la litrul de apa calda.

Apoi, se lasa 2-3 ore sa iasa aerul, se completeaza cu saramura, se pune capacul si se pune la locul lui.

Dupa 3 zile, iar apoi din 3 in 3 zile, varza se pritoceste (sau se sufla cu o teava).

Cu ajutorul furtunului tragi saramura intr-o oala mare (15 litri) de unde o retorni cu un ibric in butoi dupa ce o vanturi in oala.

Cand credeti ca ati pritocit toata cantitatea de saramura pusa, se pun sipcile de lemn care vor tine varza in saramura, rulati furtunul in butoi si puneti capacul la loc in dulap pentru urmatoarele 3 zile cand se reia operatiunea.

Varza murata se pritoceste pana se acreste complet, de obicei pana de Craciun.

Citește și: Varză murată pentru la iarnă, cea mai delicioasă reţetă. În ce trebuie să o pui ca să-ţi iasă zeama limpede