Varză murată pentru la iarnă, cea mai delicioasă reţetă. În ce trebuie să o pui ca să-ţi iasă zeama limpede

Cunscutul jurnalist Radu Anton Roman le-a dezvăluit gospodinelor, în cartea sa "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti", câteva secrete pentru ca varza murată să iasă delicioasă.

20 oct. 2021, 18:31
Varză murată pentru la iarnă, cea mai delicioasă reţetă. În ce trebuie să o pui ca să-ţi iasă zeama limpede

Varză murată pentru la iarnă, reţeta lui Radu Anton Roman. Regretatul jurnalist a dezvăluit în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” reţeta sa de varză murată.

Varză murată pentru la iarnă. Ingrediente

20-25 de verze

20 crengi de mărar uscat

10 rădăcini hrean

10 legături cimbru uscat

1 pahar piper boabe

4-5 pumni boabe de porumb

3-4 gutui galbene   sare, cam 1,5 kg, grunjoasă.

Varză murată pentru la iarnă. Mod de preparare

Este foarte important ca înainte să bagăm la murat varza, să o lăsăm aproximativ două săptămâni afară ca s-o bată bruma, să o frăgezească. Butoiul în care urmează să punem varza se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, ca să se cureţe. Se spală de mai multe ori în apă clocotită.

Citeşte şi Toate gospodinele trebuie să ştie asta. Iată cum să faci cele mai bune murături asortate în saramură. Reţeta secretă dezvăluită de Gabriela Cristea

Citeşte şi Toate gospodinele trebuie să ştie asta. Iată cum să faci cele mai bune murături asortate în saramură. Reţeta secretă dezvăluită de Gabriela Cristea

De asemenea, capacul se opăreşte bine. Presărăm pe fundul butoiului un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Curăţăm varza de foile rele şi se şi scobesc pe cocean, apoi se îndeasă bine, cu coceanul în sus. Se presară sare pe fiecare varză, se mai adaugă  rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie. La fel punem şi restul de verze până se umple butoiul.

„În dreptul cepului se face o leasă de crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată pritoci”, scrie cunoscutul jurnalist în cartea sa. După ce s-a umplut butoiul, mai adaugăm un ultim strat de sare, apoi se potriveşte capacul şi se apasă cu o lespede de gresie bine grijită; varza îşi va lăsa mai iute apa.

Citeşte şi Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Butoiul se acoperă cu o cârpă curată şi se lasa aşa o zi şi o noapte. Dacă în acest varza nu a lăsat apă cât s-o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, câtă trebuie astfel încât să o acopere.

După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar în butoi, pe deasupra.  Se gustă zeama, se mai potriveşte de sare: ori se mai pune sare, ori se mai ia potroacă şi se mai pune apă chioară. Butoiul, capacul, piatra se şterg cu o cârpă udă de rachiu tare. Se mai pritoceşte, o dată la săptămână, până s-a acrit ca lumea, apoi, tot la 10-20 zile (după cât e de cald ori frig), potrivit adevarul.