Cum să răcești casa dacă nu ai aer condiționat. Metode eficiente să facă față căldurii. Tudor Ciuhodaru: „Câteva cuburi de gheață într-un vas cu apă”

Temperaturile sunt tot mai mari, iar românii se plâng tot mai des că nu reușesc să facă față acestei perioade caniculare.

15 iul. 2023, 12:20
Cum să răcești casa dacă nu ai aer condiționat. Metode eficiente să facă față căldurii. Tudor Ciuhodaru: „Câteva cuburi de gheață într-un vas cu apă”

Medicul Tudor Ciuhodaru a venit cu o serie de recomandări pentru cei care nu au aparat de aer condiționat. El a explicat ce putem face în această perioadă ca să ne fie mai bine.

„Dacă nu aveți aer condiționat, câteva cuburi de gheață puse într-un vas cu apă și un ventilator în față, poate să fie o soluție rezonabilă.”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

Citește și Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”

„Încercați să aerisiți dimineața la primele ore sau seara când se mai răcorește. Puneți bucăți de material textil, eventual deschise la culoare, eventual ude, în geam, în așa fel încât razele soarelui să nu supraîncălzească apartamentul. Încercați să nu utilizați aparatura electrocasnică și nu gătiți la orele amiezii.”, a mai recomandat medicul.

Alte metode să răcorești locuința fără aer condiționat

  • Alege lenjeria de bumbac – Dacă vrei să dormi bine noaptea, renunță la așternuturile din satin sau poliester și optează pentru cele din bumbac, care facilitează ventilația aerului. Alte trucuri pe care le poți folosi înainte de culcare este să ții lenjeria pentru câteva minute în frigider sau în congelator sau să te învelești cu un prosop umed.
  • Răcorește-te rapid – Ca să te răcorești în cel mai scurt timp, ai nevoie de cuburi de gheață sau de comprese reci pe care să le aplici la zonele cu puls, adică la încheieturile de la mâini, coate, în spatele genunchilor, la gât. Și degetele de la picioare sunt destul de sensibile la temperatură, așa că e suficient să le scufunzi în apă rece ca să te răcorești.
  • Dormi pe podea – Pentru că aerul cald este mai ușor, se ridică deasupra celui rece, așa că improvizează-ți un pat direct pe podea. Dacă locuiești într-o casă cu etaj, alege parterul sau chiar subsolul, căci va fi mult mai răcoare.
  • Deconectează aparatele – Aparatele, chiar și cele mici, produc căldură chiar și atunci când sunt oprite, dar sunt încă în priză, potrivit green-report.ro. Redu căldura din casă și economisește energie prin scoaterea din priză a oricăror aparate pe care nu le folosești.

Citește și Prognoza meteo lunară. Când e mai bine să-ți faci vacanţa în august