Cum să slăbeşti fără să te înfometezi? Dieta te ajută şi să scapi de pietre la rinichi şi de tensiune arterială

Medicii recomandă dieta DASH, cunoscută şi drept "dieta tuturor bolilor", deoarece te ajută să scapi de kilogramele în plus şi să îţi menţii sănătatea la cote maxime.

10 iul. 2022, 09:16
Cum să slăbeşti fără să te înfometezi? Dieta te ajută şi să scapi de pietre la rinichi şi de tensiune arterială

Aşadar, dacă vrei să slăbeşti fără să te înfometezi, poţi încerca dieta Dash pentru a avea o greutate corporală echilibrată. Prin respectarea unor principii simple, nu va fi greu să scapi de surplusul de kilograme întrucât este permisă o varietate de alimente.

Citeşte şi: Suma fabuloasă încasată de Nico și Adrian Enache din difuzarea reclamei Catena la tv. „E convenabil să te vezi pe toate posturile”

Dieta Dash te ajută să slăbeşti fără să te înfometezi şi să scazi riscul de a face pietre la rinichi

Cercetătorii americani de la Maine Medical Center ne recomandă să urmăm dieta Dash deoarece o alimentaţie sănătoasă previne şi formarea calculilor renali, mai exact a pietrelor la rinichi. În colaborare cu experții de la Universitatea Brigham, oamenii de ştiinţă au analizat dieta ținută de un grup de femei și bărbați de toate vârstele, timp de peste 14 ani.

Savanții au urmărit cu precădere componentele dietei DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – în traducere, „abordarea dietetică în vederea combaterii hipertensiunii”). Acestea includ consumul mare de fructe, verdețuri, nuci, legume, lactate degresate, cereale integrale și evitarea pe cât posibil a cărnii roșii procesate, băuturilor îndulcite și a excesului de sare.

Astfel, s-a observat că persoanele care au primit un scor DASH mare s-au dovedit a fi mari consumatoare de alimente bogate în calciu, potasiu, magneziu, vitamina C și sărace în sodiu, conform Csid. În cazul acestora, riscul de a dezvolta calculi renali este cu 40-45% mai mic decât al celor care au obținut scoruri DASH mici.

Apariţia pietrelor la rinichi este asociată cu un risc crescut de diabet, greutate corporală peste medie, hipertensiune și alte boli cardiace, avertizează specialiștii în studiul publicat Journal of the American Society of Nephrology.

Dieta Dash, avantaje fabuloase pentru inimă

De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Oxfordshire a scos la iveală faptul că oamenii care ținuseră dieta DASH timp de cel puțin 6 luni au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate, cu precădere a valorilor tensiunii arteriale.

Oamenii de ştiinţă spun că pierderea în greutate este una dintre cele mai bune modalităţi care ajungă la reglarea tensiunii. Chiar dacă iei deja medicamente pentru hipertensiune, pierderea în greutate poate ajuta deoarece eficientizează tratamentul.

De exemplu, pentru un singur kilogram pierdut, tensiunea arterială scade cu aproximativ 1 mmHg. În cazul în care slăbeşti 5-10 kilograme, atunci va fi   reală diferenţă în privinţa stării de sănătate pe termen lung, deoarece hipertensiunea este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Tensiunea arterială ideală este cea sub valoarea de 120/ 80 mmHg.

Dieta DASH trebuie să includă cât mai multe fructe şi legume, seminţe, nuci, cereale integrale, peşte, condimente, lactate degresate şi produse din soia.

În schimb, sunt total nerecomandate sarea în exces, carnea roşie, grăsimea şi dulciurile, care trebuie să dispară din alimentaţie dacă aveţi de gând să urmaţi dieta Dash.

Citeşte şi: Anamaria Prodan ar avea probleme cu lichidităţile. Șocant: pentru ce i-a cerut bani lui Reghecampf