Cum să suporţi obiceiurile neplăcute ale partenerului tău

Oamenii căsătoriţi deseori descoperă că, în ciuda iubirii iniţiale care i-a legat, au abilitatea de a se irita unul pe celălalt cu anumite obiceiuri particulare şi frustrante pe care fiecare le are. Este esenţial ca fiecare în parte să aibă permanent în cap că nimeni nu este perfect, cu toţii avem ticuri enervante şi cu o comunicare onesta şi deschisă, problemele pot fi rezolvate.

RomaniaTV.net
22 apr. 2013, 19:57
Cum să suporţi obiceiurile neplăcute ale partenerului tău

Nu te astepta ca sotul tau sa iti ghiceasca gandurile

Daca alegi sa suferi din cauza obiceiurilor partenerului tau fara sa vorbesti cu el, iti vei hrani emotiile negative si veti ajunge la resentimente si raceala in relatie. Comunicarea este cea care face sau desface o casnicie. Un sfat pretios, cand i te adresezi sotului tau, incepi cu „Eu” in loc de „Tu”. „Eu ma simt neiubita cand tipi la mine” in loc de „Tu ma faci sa ma simt neiubita cand tipi”. Afirmatiile cu „eu” evita acuzarea celuilalt pentru ce simti tu…nu sunt amenintatoare, pur si simplu ii spui ce simti. Este bine ca un cuplu sa lucreze la obiceiurile neplacute pe care le gaseste la celalalt de indata ce incep sa se confrunte cu ele.

Fa o lista cu calitatile sotului tau

Fa o lista cu toate trasaturile esentiale de care tu ai nevoie de la un barbat si marcheaza cate din ele sunt deja la sotul tau. Ca sa ramai focusata pe ce e important, fa o lista sincera cu ce ai tu de oferit sotului in relatia voastra, ce aduci tu bun in viata lui. Compara listele si vezi daca ai fost corecta sau nu. Scrie alta lista cu acele mici sau mari lucruri care te enerveaza la el si vezi daca poti face compromisuri, ce poti rezolva cu el si care sunt problemele cu care chiar nu poti deloc sa convietuiesti. Atat listele pozitive cat si negative trebuie sa cuprinda elemente fundamentale nu minore (faptul ca te asculta cand ai nevoie de el e ceva fundamental, faptul ca are gusturi bune cand isi alege tricourile este ceva minor).

Nu fii acuzatorul, fii companionul

In general, nu exista reguli ferme de abordare a situatiilor particulare problematice. Cu toate acestea, felul in care ilabordezi pe sotul tau va determina daca te porti ca un companion sau ca un critic care il ataca. Daca el te percepe ca il ataci, va avea o atitudine de defensiva si nu va coopera. O atitudine agresiva va declansa lipsa de respect si nu vrei sa ajungi aici. Asigura-te ca nu esti autoritara si ca nu ai vocea si atitudinea de tipul „mama a avut o zi proasta”. Incearca sa nu introduci alte subiecte in conversatie, o sa buclati si nu rezolvati niciuna.

Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro