Cum să verifici dacă banii sunt falși sau nu. Sfaturile Poliției și ale BNR

Deși banii sunt utilizați din ce în ce mai puțin, escrocii încă trag bani la imprimantă și astfel, profită de neatenția și naivitatea concetățenilor. Totuși, pentru a nu pica în plasa hoților, există metode simple de a verifica dacă banii care-ți ajung prin mână sunt falși sau aprobați de BNR. 

24 mai 2022, 23:44
Cum să verifici dacă banii sunt falși sau nu. Sfaturile Poliției și ale BNR

Bancnotele sunt din ce în ce mai dificil de falsificat, dar escrocii se adaptează în permanență. Noi tehnologii au apărut pentru „clonarea” banilor.

Cea mai eficientă și simplă metodă pentru a afla dacă banii sunt falși este utilizarea aplicației create de Banca Națională, „Leul Românesc”.

Aplicația este gratuită, disponibilă pentru sistemele Android și iOS. Astfel, utilizatorii pot afla în doar câteva secunde informații despre bancnote, elementele lor de siguranță și cele de design.

De asemenea, aplicația oferă posibilitatea utilizatorilor de a observa cum trebuie să arate o bancnotă luminată din spate, respectiv cu o lampă ultravioletă. În plus, serviciul digital oferă informații despre monedele aflate în circulație, în prezent; o opțiune care face senzație printre internauți este posibilitatea utilizatorilor de a-și personaliza banconetele cu propriul chip.

Aplicația celor de la BNR este recomandată în special persoanelor care lucrează cu bani numerar, precum casierii din magazine, dar și turiștilor, nefamiliarizați cu moneda românească.

 

Cum să verifici dacă bancnotele sunt false. Ce spune Poliția

 

Dacă nu ai aplicația instalată, polițiștii recomandă să compari bancnota suspectă cu una din portofel. Calitatea face diferența. De asemenea, urmărește cu atenție fereastra transparentă.

În cazul bancnotelor false, aceasta este decupată manual și se vede cum a fost aplicată. Apoi, fii atent la filigran, la firul de siguranță ți la elementul de suprapunere. Mai mult, trebuie să ai în vedre că bancnotele false tind să se decoloreze mai ușor și vei observa culoarea mai pală decât cea de pe o bancnotă autentică.

Potrivit specialiștilor, bancnotele false sunt mai mici cu aproximativ 3mm.

Bancnotele autentice de 50, 100, 200 si 500 de lei au pe față, în stânga jos elemente care sunt imprimate cu o cerneală specială, ce-și schimbă culoarea din auriu în verde, în funcție de unghiul din care este privită.

În România, banii oficiali se realizează la Monetăria Statului și Imprimeria Băncii Naționale. Prima se ocupă cu baterea monedei, iar cea de-a doua cu emiterea bancnotelor. Cantitatea de bani produsă este confidențială.