Sărăcia se adânceşte în România. Aproape jumătate dintre oameni, îngrijorați că nu le ajung banii pentru cheltuielile de bază

Aproape 50% dintre români fac eforturi deoarece nu le ajung banii pentru a-şi acoperi cheltuielile de bază, în condiţiile în care România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria.
Filip Stan
24 mai 2022, 18:42
Sărăcia se adânceşte în România. Aproape jumătate dintre oameni, îngrijorați că nu le ajung banii pentru cheltuielile de bază
foto: Pixabay

Sărăcia se adânceşte în România. Dacă în Europa, unul din trei consumatori se chinuie să îi ajungă banii, în ţara noastră, 47% dintre români se confruntă cu această problemă. De asemenea, 15% dintre români îşi pun problema siguranţei locului de muncă. La acest capitol, piaţa locală se încadrează în media europeană, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, unu din doi români este îngrijorat că nu îi ajung banii pentru a-şi acoperi cheltuielile de bază. În schimb, la nivel european, unu din trei consumatori (37%) îşi pune problema aceasta, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK.

Diferenţele s-ar explica în condiţiile în care România este a doua cea mai săracă ţară din UE, după Bulgaria, cu un salariu mediu de până la 3-5 ori mai mic decât în unele state din Occident. Mai mult, puterea de cumpărare de pe plan local este redusă prin com­pa­raţie cu multe ţări vestice în con­textul în care preţurile nu sunt aliniate la salarii, ci mai degrabă la pre­ţurile din alte pieţe.

Citeşte şi: O nouă creştere a indicelui ROBOR. Probleme mari pentru românii cu credite în lei luate înainte de 2019

Aproape 1,5 milioane de români lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului 2022.
Suma este insuficientă pentru asigurarea unui trai decent unei persoane, darămite pentru o familie, arată un raport publicat de Avocatul Poporului, la sfârşitul lunii ianuarie.

Se anunță vremuri grele pentru România: în prezent, încasările bugetului de stat sunt la 27% din PIB, în timp ce cheltuielile au ajuns la 40%. Tocmai din acest motiv, Guvernul plănuiește o serie de modificări în sistemul de taxare.

Din 2023, Guvernul României ar putea colecta și mai multe taxe și impozite de la cetățeni, într-un context în care inflația explozivă deja creează mari probleme cetățenilor de rând și afaceriștilor locali.

Analizele guvernamentale cu privire la modificările Codului Fiscal includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea imobilului și nu în funcție de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, o cerință din PNRR care trebuie bifată. Aceasta a fost asumată de PNL, USR și UDMR, în cadrul guvernării Florin Cîțu.

În plus, Guvernul PSD – PNL – UDMR își propune eliminarea evaziunii fiscale prin digitalizare, precizează surse politice, citate de News.ro.

Digitalizarea la nivel central presupune introducerea e-facturării, a radarului mărfurilor. În plus, executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA pentru diverse produse, potrivit surselor politice.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină 24 mai 2022. S-au scumpit iar carburanţii!

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”