Cum să vorbeşti cu un bolnav de Alzheimer sau demenţă

Demenţa şi Alzheimerul transformă oameni, făcându-i să uite lucruri importante legate de lumea din jur, dar şi de propria persoană. Iată cum ar trebui să vorbeşti cu persoanele diagnosticate cu una dintre aceste boli psihice!

RomaniaTV.net
15 nov. 2016, 14:18
Cum să vorbeşti cu un bolnav de Alzheimer sau demenţă

Conversaţia cu un bolnav de demenţă sau Alzheimer îţi poate da mari bătăi de cap, aşa că nu ar strica să ştii ce trebuie să faci pentru a comunica eficient cu un asemenea bolnav.

Elimină elementele ce pot distrage atenţia

În timpul conversaţiei cu un pacient diagnosticat cu demenţă sau Alzheimer ar trebui să elimini factorii ce pot distrage atenţia. Aşadar, închide televizorul, radioul şi închide geamul. Orice sunet sau imagine poate distrage atenţia interlocutorului tău bolnav.

Citeşte şi  Experţi: Schimbările de personalitate sau de comportament, semnal prevestitor al demenţei

Fii atentă la tonul folosit

Oamenii au tendinţa de a se comporta cu adulţii suferinzi de demenţă ca şi cum ar fi nişte copii. Acest lucru nu face decât să creeze frustrări bolnavului aşa că păstrează-ţi tonul obişnuit şi arată interlocutorului respect, indiferent de confuzia pe care o citeşti pe chipul său. Vorbeşte încet, rar şi accentuat iar dacă nu primeşti niciun răspuns, nu insista, ci depăşeşte momentul cu delicateţe.

Pronunţă-i numele

Nu folosi apelative precum „draga mea”, „mama mea”, „scumpul meu” pentru acest lucru poate induce o stare de confuzie. Profită de fiecare oportunitate care se iveşte pentru a pronunţa numele interlocutorului. Fundaţia Americană pentru Alzheimer a descoperit că, pronunţând numele unui bolnav de Alzheimer, îi recâştigi acestuia atenţia.

Citeşte mai mult pe feminis.ro