Cum scapi de bacteriile din baie. Ce spun cercetătorii despre gestul simplu care previne răspândirea

Odată intrate în casă, bacteriile pot cauza probleme. Bacteriile din aer se pot deplasa cu ușurință printre oameni și pot răspândi bolile acestora de la unul la altul. Un gest simplu însă, previne răspândirea bacteriilor în baie, susțin cercetătorii.
Filip Stan
12 apr. 2024, 18:16
Cum scapi de bacteriile din baie. Ce spun cercetătorii despre gestul simplu care previne răspândirea

Mai multe locuri din baia personală adună o mulțime de bacterii care pot cauza probleme de sănătate. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Asan din Coreea de Sud, dezvăluie un gest simplu care previne răspândirea bacteriilor.

Când vine vorba de capacul de la toaletă, puneți capacul în jos înainte de a trage apa sau îl lăsați în sus? Dacă îl lăsați în sus, rezultatele studiului v-ar putea face să vă puneți la îndoială practicile.

Oamenii de știință știu de ceva vreme că tragerea apei la toaletă poate răspândi bacterii. Pentru a vedea exact de ce este capabilă o tragere de apă, în urmă cu 2 ani, cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder au folosit lasere pentru a măsura pana de aerosoli, în mod normal invizibilă, creată de o toaletă comercială fără capac. Aceștia au descoperit că apa de la toaletă producea un penaj care se deplasa cu o viteză mai mare de 2 m/secundă și atingea o înălțime de 1,5 m/4,9 ft în opt secunde.

Cu gândul la pacienții din spital, cercetătorii de la Asan Medical Center au dezvoltat un dispozitiv automat de spălare a toaletei care funcționează numai atunci când capacul este închis.

„Orice mijloc potențial de control al infecțiilor trebuie aplicat pentru a ajuta pacienții, în special pe cei mai vulnerabili, să fie în siguranță și cât mai sănătoși posibil”, a declarat Jihye Park, autorul principal al studiului.

Citește și: Ceaiul care arde grăsimile. Remediul mănăstiresc pe care trebuie să-l bei zilnic

Pentru a analiza răspândirea bacteriilor cauzată de apa de la toaletă, oamenii de știință au montat dispozitivul pe patru toalete de spital, folosite de pacienți. Patru toalete fără dispozitiv au servit drept control, conform studiului publicat în New Atlas.

Particulele din aer au fost lăsate 90 de minute să se depună pe suprafața plăcilor de agar. Plăcile au fost incubate timp de două zile, iar apoi cercetătorii au examinat tip de bacterii s-au dezvoltat. În medie, în toate locațiile, pe suprafețele din jurul toaletelor dotate cu dispozitive de spălare automată au fost găsite mai puțin de jumătate din numărul de bacterii.

„Studiul subliniază importanța închiderii capacului înainte de a trage apa și a montării dispozitivelor de spălare automată pentru a reduce contaminarea suprafețelor din baie”

Autorii studiului atrag atenția asupra închiderii capacului de toaletă înainte de a fi trasă apa.

„Vom instala dispozitive de spălare automată în toate băile spitalului, împreună cu dezinfecția automată cu UV, pentru a reduce răspândirea infecției”, a mai spus Park, autorul studiului.

Citește și: De ce apar cârceii la picioare noaptea. Cauze şi remedii eficiente

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!