Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Marea greșeală pe care o fac șoferii. Dilemă legislativă (VIDEO)

Sensurile giratorii pot ajuta enorm la fluidizarea traficului, dar pot crea și mari probleme, în special șoferilor neatenți sau celor care nu se pricep să șofeze, după regulile de circulație în vigoare.

06 aug. 2022, 14:20
Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Marea greșeală pe care o fac șoferii. Dilemă legislativă (VIDEO)

Din ce în ce mai multe localități ale României beneficiază de sensuri giratorii. Un bun exemplu reprezintă Râmnicu Vâlcea, un oraș în care s-au făcut o mulțime de investiții în ultimii ani, inclusiv pentru fluidizarea traficului rutier. Astfel, au dispărut semafoarele și au fost montate sensuri giratorii, foarte practice, dar pentru cine știe să circule prin ele.

Lipsa de cunoaștere și a atenției pot provoca accidente în sensurile giratorii, de la tamponări minore până la evenimente grave, cu pagube umane și materiale severe.

În sensurile giratorii cu o singură bandă de circulație, lucrurile sunt simple. Lucrurile se complică în momentul în care sunt două-trei benzi. În acest caz, încadrarea pe banda potrivită, în funcție de direcția de mers / viraj, este deosebit de importantă. Mai apoi, semnalul.

Într-un video viral postat pe YouTube se explică foarte clar șoferilor cum trebuie să se desfășoare corect circulația în sensurile giratorii.

 

Cum se circulă în sensul giratoriu. Sfaturi practice pentru șoferi

 

În cazul în care există două sau trei benzi de mers, șoferul încadrat pe prima bandă poate circula pe banda 1 dacă vrea să iasă din sensul giratoriu la prima, a doua sau a treia ieșire, potrivit legii. În schimb, poate exista un conflict cu un alt șofer, care circulă pe banda 2 și care vrea să părăsească intersecția tot la a doua ieșire. Astfel, ideal este ca mașina care vrea să iasă prima – la dreapta, să se încadreze pe banda 1, șoferul care vrea să iasă pe la a doua ieșire, să iasă pe cea de-a doua stradă, iar șoferul care vrea să iasă pe cea de-a treia cale de acces să se încadreze pe banda 3.

În plus, șoferii nu trebuie neapărat să semnalizeze stânga când intră în sensul giratoriu, pentru că oricum, toate vehiculele fac dreapta, la un moment dat. Semnalul este de ajutor atunci când este făcut chiar când mașina se află în sensul giratoriu, cu scurt timp înainte de a se apropia de strada către care dorește să se îndrepte, deci înainte de părăsirea intersecției.


loading...