Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

Construirea la timp și calitativă a drumurilor implică, pe lângă angajați bine pregătiți, și utilizarea tehnologiei de ultimă generație, potrivit reprezentanților STRABAG, unul dintre constructorii din România care finalizează lucrările chiar mai devreme de termenul contractual. Vlad Motounu, inginer geodez in cadrul departamentului Inovație si Digitalizare STRABAG, a explicat care sunt avantajele stațiilor totale robotizate și ale receptoarelor GNSS, conectate la toate cele patru sisteme satelitare globale: american - GPS, european - Galileo, Glonass - rusesc și Beidou – chinezesc.
Alina Costache
03 iul. 2023, 16:55
Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

REPORTER: Care sunt avantajele stațiilor totale robotizate față de cele utilizate anterior?

Vlad Motounu: Avantajul principal este faptul că se elimină necesitatea a două persoane pentru măsurare, fiind nevoie de una singură. De asemenea, timpul de măsurare se reduce foarte mult, deoarece se renunță la comunicarea clasică între persoana de la stație și cea de la jalon.

REPORTER: Permit acestea măsurători și în condiții de vizibilitate scăzută, precum noaptea sau când plouă? Ce situații din teren acoperă în plus stațiile noi, față de cele vechi?
Vlad Motounu: Da, permit măsurarea în condiții de vizibilitate scăzută. În teren, în mod normal, persoana de la stație puncta optic jalonul, iar o altă persoană poziționa jalonul pe punct. În cazul de față, echipamentul este folosit doar de persoana care folosește jalonul, iar punctarea se face pe baza unui semnal electronic (nu optic).

REPORTER: Cam cât timp economisiți prin utilizarea acestui tip de stații?
Vlad Motounu: Timpii sunt reduși foarte mult (aproape la jumătate) deoarece nu mai este necesar ca inginerul de la stația totală să coordoneze persoana de la Jalon.

ADVERTISING

REPORTER: Cum decurge procesul de recrutare/trainuire a personalului necesar pentru folosirea acestor stații, având în vedere că este tehnologie de ultimă generație?
Vlad Motounu: Angajații STRABAG sunt foarte deschiși noilor tehnologii, iar datorită pregătirii solide, aceștia se adaptează rapid.

REPORTER: Receptoarele GNSS pe care le folosiți, la ce Sistem Satelitar de Navigaţie Globală se conectează? Cel american – GPS, cel european – Galileo? Amândouă? Toate?
Vlad Motounu: Toate! Și chiar 2 constelații în plus! Receptoarele noastre GNSS folosesc 4 sisteme satelitare: GPS-NAVSTAR, GLONASS, GALILEO și BEIDOU.

REPORTER: Care sunt avantajele aceste receptoare GNSS?
Vlad Motounu: Avantajul principal este poziționarea imediată în teren. Un alt avantaj este viteza de măsurare.

REPORTER: Se observă diferențe la nivel de precizie atunci când utilizați instrumentele noi? Cum se traduce acest avantaj în construcția de drumuri? Aveți un exemplu concret în care instrumentele noi fac diferența?
Vlad Motounu: Da, precizia folosind noile tehnologii este mult îmbunătățită. Caz concret: în cazul folosirii tehnologiei GNSS cu cele 4 constelații de sateliți, se poate măsura în zone mai aglomerate, chiar sub copaci, unde unghiul de elevație către sateliți este mic. Acest fapt ajută foarte mult în construcția de drumuri în zone urbane.

STRABAG este unul dintre cei mai mari constructori de drumuri din România, care finalizează lucrările chiar și înainte de termenele contractuale. Un exemplu în acest sens este Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei, dat în trafic în septembrie 2021, înainte de termenul contractual din aprilie 2022. Strabag ar putea finaliza înainte de termen și lucrările pe care le execută pe Autostrada Transilvania (A3), având în vedere mobilizarea de pe lotul Chețani – Câmpia Turzii.

În 2022, compania STRABAG SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 919 milioane de lei și un profit net de 4,96 milioane de lei cu 1.214 angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!