Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

Construirea la timp și calitativă a drumurilor implică, pe lângă angajați bine pregătiți, și utilizarea tehnologiei de ultimă generație, potrivit reprezentanților STRABAG, unul dintre constructorii din România care finalizează lucrările chiar mai devreme de termenul contractual. Vlad Motounu, inginer geodez in cadrul departamentului Inovație si Digitalizare STRABAG, a explicat care sunt avantajele stațiilor totale robotizate și ale receptoarelor GNSS, conectate la toate cele patru sisteme satelitare globale: american - GPS, european - Galileo, Glonass - rusesc și Beidou – chinezesc.
Alina Costache
03 iul. 2023, 16:55
Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

REPORTER: Care sunt avantajele stațiilor totale robotizate față de cele utilizate anterior?

Vlad Motounu: Avantajul principal este faptul că se elimină necesitatea a două persoane pentru măsurare, fiind nevoie de una singură. De asemenea, timpul de măsurare se reduce foarte mult, deoarece se renunță la comunicarea clasică între persoana de la stație și cea de la jalon.

REPORTER: Permit acestea măsurători și în condiții de vizibilitate scăzută, precum noaptea sau când plouă? Ce situații din teren acoperă în plus stațiile noi, față de cele vechi?
Vlad Motounu: Da, permit măsurarea în condiții de vizibilitate scăzută. În teren, în mod normal, persoana de la stație puncta optic jalonul, iar o altă persoană poziționa jalonul pe punct. În cazul de față, echipamentul este folosit doar de persoana care folosește jalonul, iar punctarea se face pe baza unui semnal electronic (nu optic).

REPORTER: Cam cât timp economisiți prin utilizarea acestui tip de stații?
Vlad Motounu: Timpii sunt reduși foarte mult (aproape la jumătate) deoarece nu mai este necesar ca inginerul de la stația totală să coordoneze persoana de la Jalon.

ADVERTISING

REPORTER: Cum decurge procesul de recrutare/trainuire a personalului necesar pentru folosirea acestor stații, având în vedere că este tehnologie de ultimă generație?
Vlad Motounu: Angajații STRABAG sunt foarte deschiși noilor tehnologii, iar datorită pregătirii solide, aceștia se adaptează rapid.

REPORTER: Receptoarele GNSS pe care le folosiți, la ce Sistem Satelitar de Navigaţie Globală se conectează? Cel american – GPS, cel european – Galileo? Amândouă? Toate?
Vlad Motounu: Toate! Și chiar 2 constelații în plus! Receptoarele noastre GNSS folosesc 4 sisteme satelitare: GPS-NAVSTAR, GLONASS, GALILEO și BEIDOU.

REPORTER: Care sunt avantajele aceste receptoare GNSS?
Vlad Motounu: Avantajul principal este poziționarea imediată în teren. Un alt avantaj este viteza de măsurare.

REPORTER: Se observă diferențe la nivel de precizie atunci când utilizați instrumentele noi? Cum se traduce acest avantaj în construcția de drumuri? Aveți un exemplu concret în care instrumentele noi fac diferența?
Vlad Motounu: Da, precizia folosind noile tehnologii este mult îmbunătățită. Caz concret: în cazul folosirii tehnologiei GNSS cu cele 4 constelații de sateliți, se poate măsura în zone mai aglomerate, chiar sub copaci, unde unghiul de elevație către sateliți este mic. Acest fapt ajută foarte mult în construcția de drumuri în zone urbane.

STRABAG este unul dintre cei mai mari constructori de drumuri din România, care finalizează lucrările chiar și înainte de termenele contractuale. Un exemplu în acest sens este Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei, dat în trafic în septembrie 2021, înainte de termenul contractual din aprilie 2022. Strabag ar putea finaliza înainte de termen și lucrările pe care le execută pe Autostrada Transilvania (A3), având în vedere mobilizarea de pe lotul Chețani – Câmpia Turzii.

În 2022, compania STRABAG SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 919 milioane de lei și un profit net de 4,96 milioane de lei cu 1.214 angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Nu primesc omologare RAR. Românii au interzis să circule pe stradă cu aceste vehicule
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ în pușcărie
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Codul Rutier. Întrebările care îi pot pune în dificultate pe cei care vor să obțină permisul auto
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'