Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

Construirea la timp și calitativă a drumurilor implică, pe lângă angajați bine pregătiți, și utilizarea tehnologiei de ultimă generație, potrivit reprezentanților STRABAG, unul dintre constructorii din România care finalizează lucrările chiar mai devreme de termenul contractual. Vlad Motounu, inginer geodez in cadrul departamentului Inovație si Digitalizare STRABAG, a explicat care sunt avantajele stațiilor totale robotizate și ale receptoarelor GNSS, conectate la toate cele patru sisteme satelitare globale: american - GPS, european - Galileo, Glonass - rusesc și Beidou – chinezesc.
Alina Costache
03 iul. 2023, 16:55
Cum se construiesc drumuri în România cu ajutorul sateliților americani, europeni, rusești și chinezești

REPORTER: Care sunt avantajele stațiilor totale robotizate față de cele utilizate anterior?

Vlad Motounu: Avantajul principal este faptul că se elimină necesitatea a două persoane pentru măsurare, fiind nevoie de una singură. De asemenea, timpul de măsurare se reduce foarte mult, deoarece se renunță la comunicarea clasică între persoana de la stație și cea de la jalon.

REPORTER: Permit acestea măsurători și în condiții de vizibilitate scăzută, precum noaptea sau când plouă? Ce situații din teren acoperă în plus stațiile noi, față de cele vechi?
Vlad Motounu: Da, permit măsurarea în condiții de vizibilitate scăzută. În teren, în mod normal, persoana de la stație puncta optic jalonul, iar o altă persoană poziționa jalonul pe punct. În cazul de față, echipamentul este folosit doar de persoana care folosește jalonul, iar punctarea se face pe baza unui semnal electronic (nu optic).

REPORTER: Cam cât timp economisiți prin utilizarea acestui tip de stații?
Vlad Motounu: Timpii sunt reduși foarte mult (aproape la jumătate) deoarece nu mai este necesar ca inginerul de la stația totală să coordoneze persoana de la Jalon.

ADVERTISING

REPORTER: Cum decurge procesul de recrutare/trainuire a personalului necesar pentru folosirea acestor stații, având în vedere că este tehnologie de ultimă generație?
Vlad Motounu: Angajații STRABAG sunt foarte deschiși noilor tehnologii, iar datorită pregătirii solide, aceștia se adaptează rapid.

REPORTER: Receptoarele GNSS pe care le folosiți, la ce Sistem Satelitar de Navigaţie Globală se conectează? Cel american – GPS, cel european – Galileo? Amândouă? Toate?
Vlad Motounu: Toate! Și chiar 2 constelații în plus! Receptoarele noastre GNSS folosesc 4 sisteme satelitare: GPS-NAVSTAR, GLONASS, GALILEO și BEIDOU.

REPORTER: Care sunt avantajele aceste receptoare GNSS?
Vlad Motounu: Avantajul principal este poziționarea imediată în teren. Un alt avantaj este viteza de măsurare.

REPORTER: Se observă diferențe la nivel de precizie atunci când utilizați instrumentele noi? Cum se traduce acest avantaj în construcția de drumuri? Aveți un exemplu concret în care instrumentele noi fac diferența?
Vlad Motounu: Da, precizia folosind noile tehnologii este mult îmbunătățită. Caz concret: în cazul folosirii tehnologiei GNSS cu cele 4 constelații de sateliți, se poate măsura în zone mai aglomerate, chiar sub copaci, unde unghiul de elevație către sateliți este mic. Acest fapt ajută foarte mult în construcția de drumuri în zone urbane.

STRABAG este unul dintre cei mai mari constructori de drumuri din România, care finalizează lucrările chiar și înainte de termenele contractuale. Un exemplu în acest sens este Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei, dat în trafic în septembrie 2021, înainte de termenul contractual din aprilie 2022. Strabag ar putea finaliza înainte de termen și lucrările pe care le execută pe Autostrada Transilvania (A3), având în vedere mobilizarea de pe lotul Chețani – Câmpia Turzii.

În 2022, compania STRABAG SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 919 milioane de lei și un profit net de 4,96 milioane de lei cu 1.214 angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cât costă un apartament cu 3 camere în cea mai mare comună din România. Cu aceeași bani îți cumperi 2 apartamente în zona Madrid
Capital.ro
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
Playtech.ro
Când trecem la ora de vară 2025. Data la care dăm ceasurile înainte
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cât de lung poate fi un cuvânt. Care sunt cele mai lungi din lume
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a șocat toată România. Vrea să schimbe granița țării: Va avea graniță la....
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Revoluția designului proteinelor: David Baker și inteligența artificială aduc inovații în tratamentul bolilor neglijate
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România