Cum se cultivă cartofii mov, cel mai profitabil soi de pe piața agricolă. Sfaturi și trucuri pentru începători

Cartofii pot fi cultivați în majoritatea tipurilor de sol, condiția fiind să aibă soare. Cultivarea se face de obicei primăvara, fiind condiționată de temperatura solului.

12 mart. 2024, 10:43
Cum se cultivă cartofii mov, cel mai profitabil soi de pe piața agricolă. Sfaturi și trucuri pentru începători
Când și cum se plantează cartofii mov

Cartofii se cultivă de obicei primăvara, în jurul lunilor martie și aprilie. Specialiștii spun că cel mai bun moment pentru plantare depinde de clima zonei. În zonele calde, unde iarna este mai blândă, se pot planta cartofi în ultimele săptămâni de iarnă, în timp ce în locurile reci, acest lucru nu este posibil, fiind necesară o temperatură ridicată.

Cartofii nu sunt plante rezistente, așa că, în general, pot fi recoltați între lunile iunie și octombrie.

„Cartofii au nevoie de aproximativ douã pânã la trei sãptãmâni pentru a încolti deasupra solului, ceea ce înseamnã cã timpul curge astfel încât plantele sã încolteascã în aer liber aproape de ultimul înghet”, spune o expertă în cultura cartofilor, potrivit vremeanoua.ro.

Citește și: Când se plantează cartofii în grădină, pentru a avea o recoltă bogată. Reguli de care trebuie să ții cont

Cartofii moi sunt cel mai bine plantați de îndată ce pământul este bun, în martie sau aprilie. Cartofii au nevoie de multălumină, iar dacă pot fi plantați într-o zonă în care pot beneficia de lumina solară întreaga zi, atunci producția obținută va fi cu atât mai bogată. Cartofii preferă un sol care se drenează ușor, lutos, ușor acid, cu un pH de 5,8 – 6,5.

Cum se plantează cartofii mov

Florin Amarei, un specialist român, prezenta încă din 2019, că un singur hectar cultivat cu cartofi mov îți pote aduce venituri de 1.000.000 de lei/an, de 300 de ori mai mult decât 1 hectar cultivat cu grâu.

Cartoful mov este bogat în antioxidanți și nu îngheață la fel de mult ca cel galben sau roșu. Mai mult, colorează mâncarea într-un mod deosebit.

Cinci lucruri de știu despre cartofii mov

Culoarea mov a acestora este dată de conținutul mare de antocianini, antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru apariția cancerului. Aceștia se mai întâlnesc și în fructele de pădure, în rodii sau în varza roșie.

Consumul de cartofi mov are numeroase efecte benefice pentru sănătate: reglează tensiunea arterială, combate dezvoltarea celulelor maligne de tip canceros, ajută la arderea grăsimilor și a stratului adipos, încetinește procesul de îmbătrânire.

Citește și: Ajutor de la stat pentru cultivatorii de cartofi. Cât urmează să încaseze agricultorii

Cartofii mov se cultivă la fel ca și cartofii obișnuniți, operațiile specifice fiind aceleași. Fiind originari de pe platourile Anzilor Cordilieri, au o rezistență sporită la mană, dar sunt sensibili în fața principalului inamic al oricărei specii de cartof – gândacul de Colorado.

Pentru cultivarea unei suprafeșe de 1.000 mp ai nevoie de aproximativ 350 de kg de semințe și scoți o producție de 3.500 de kg.

Există și soiuri modificate genetic de cartofi mov, cărora li s-a schimbat în mod artificial culoarea și care nu oferă beneficiile pentru sănătate ale cartofilor mov veritabili.