Ajutor de la stat pentru cultivatorii de cartofi. Cât urmează să încaseze agricultorii

Producătorii de cartofi pentru consum ar putea primi în 2024 un ajutor de 200 de euro/ha. Ministerul Agriculturii a lansat joi în dezbatere o schemă de ajutor de minimis în acest sens.

09 feb. 2024, 23:07
Ajutor de la stat pentru cultivatorii de cartofi. Cât urmează să încaseze agricultorii

Producătorii de cartofi pentru consum ar putea primi un ajutor de 200 de euro/ha. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, proiectul de act normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de cartof de consum, pentru anul 2024, în cadrul Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum.

Suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei reprezentând echivalentul a maximum 2.309.010 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis 200 euro/ha se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Pentru a obţine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv şi să obţină o producţie de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Citește și: Când ar putea fi implementată în România săptămâna de lucru de patru zile. Sistemul este deja testat în multe țări din UE

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli societăţi agricole şi producători agricoli persoane juridice.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii iar valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2024.

Citește și: Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții