Nicolae Ciucă recunoaşte că propunerea de reglementare a pieţei energiei a venit, de fapt, de la companiile din domeniu VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a negat joi faptul că reglementarea pieţei energiei ar fi un demers făcut în urma unor presiuni politice, dezvăluind că solicitarea a venit chiar din partea companiilor din domeniu, în urma consultărilor avute la Palatul Victoria.

20 oct. 2022, 18:53
Nicolae Ciucă recunoaşte că propunerea de reglementare a pieţei energiei a venit, de fapt, de la companiile din domeniu VIDEO

Nicolae Ciucă a precizat, însă, că ar fi vorba despre o semireglementare, „pentru că trebuie să facem în aşa fel încât să fim conectaţi la piaţa liberă”.

Partidul Social Democrat a propus o Ordonanță de Urgență prin care propune revenirea, pentru o perioada limitată 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, la sistemul prin care ANRE este intermediarul contractelor bilaterale cu preț reglementat între producători și toți consumatorii finali.

„Am avut mai multe ordonanţe de Guvern, 118, 27, 119, fiecare încercând să se adapteze la dinamica evoluţiei preţurilor la energie şi gaze naturale şi să facem în aşa fel încât să protejăm cetăţenii şi economia. Trebuie să asigurăm competitivitate produselor româneşti şi ca atare susţin că avem nevoie dă evaluăm şi să menţinem deschise discuţiile cu structurile din domeniul electricităţii şi gazelor naturale astfel încât să identificăm cea mai bună soluţie pentru cetăţeni şi economie. Nu putem să nu luăm măsuri, dar ele trebuie luate pe baza unui dialog deschis, onest şi dialogului în coaliţie”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat, joi după vizita la Fabrica Softronic de la Craiova ce înseamnă faptul că există o voinţă politică pentru a trece la o piaţă reglementată a energiei.

Şeful Executivului a mai spus că doreşte să continue discuţiile cu cei din domeniul energiei pentru a avea măsurile optime.

„Cei din domeniu, la discuţia de luni, au venit cu o propunere de semireglementare, pentru că trebuie să facem în aşa fel încât să fim conectaţi la piaţa liberă. Ne dorim ca săptămâna viitoare să continuăm discuţiile cu producătorii, pentru a avea şi dumnealor timp de analiză, apoi să avem o analiză la nivelul instituţiilor care se ocupă de domeniu şi vom lua o decizie cât de curând. Cetăţenii care plătesc în continuare, cei cu consum până în 100 kW, IMM-urile un leu pe kW, vom menţine aceleaşi costuri până în momentul când vom lua o decizie şi vom anunţa termenul când va produce efecte noua OUG”, a completat Ciucă.

Citeşte şi: Ideea ingenioasă a unui român pentru a scăpa de facturi uriaşe la curent. Ideea bărbatului i-a inspirat şi pe vecini

Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România, federaţiile sindicale din domeniul transportului feroviar şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România cer Parlamentului să ia măsuri urgente de amendare a OUG 119/2022, astfel încât preţurile şi tarifele la energie electrică şi gaze să fie reglementate şi reduse substanţial.

„Sectorul transportului de mărfuri şi călători, feroviar şi rutier, cere să se stabilească un cadru legal normal şi corect, bazat pe principii economice, iar tarifele şi preţurile practicate în domeniul energiei electrice şi a gazului să cuprindă numai cheltuielile directe şi pe cele indirecte şi un profit rezonabil pe care legiuitorul îl poate stabili. De asemenea, solicităm eliminarea din lanţul de distribuţie şi furnizare a intermediarilor (traderilor) care sunt principalii vinovaţi pentru crearea acestei crize a energiei”, arată patronatele şi sindicatele din transporturi, menţionând că, în caz contrar, vor fi organizate proteste şi greve.

Premierul Nicolae Ciucă şi liderii Coaliţiei s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţii furnizorilor şi distribuitorilor de energie pentru a căuta soluţii pentru ca preţurile practicate la consumatorul final să fie la un nivel cât mai accesibil.

Citeşte şi: Cu cât se vor ieftini facturile la energie, după plafonarea stabilită de guvern