Cum se face pas cu pas tort „lapte de pasăre”

Iată un desert apetisant, cu care îi poţi răsfăţa pe cei dragi. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie în weekend, poţi testa această reţetă delicioasă de tort „lapte de pasăre".

03 mart. 2017, 09:05
Cum se face pas cu pas tort „lapte de pasăre”

Ingrediente

Pentru blat

3 ouă mari
½ cană zahăr
½ linguriţă praf de copt
½ cană de făină

Pentru crema „lapte de pasăre”

1 cană apă
2 linguriţe agar-agar (gelatină vegetală)
4 căni zahăr pudră
¼ linguriţă zahăr vanilat
3 albuşuri, la temperatura camerei
1 plic tort gelee (de preferabil de culoare galbenă)
2 linguri de apă

Pentru crema de unt

½ cană de zahăr
3 linguri de lapte
3 gălbenuşuri
113 g unt nesărat moale

Pentru crema de ciocolată

1 cană fulgi de ciocolată din comerţ
120 ml smântână pentru frişcă

Mod de preparare

Încălzeşti cuptorul. Ungi cu puţin unt o tavă rotundă de tort, cu pereţi detaşabili. Pentru blat, baţi cu mixerul electric cele 3 ouă cu zahărul, până se omogenizează.

Reduci viteza la cea mai mică, adaugi praful de copt şi făina şi amesteci. Folosind o spatulă, torni aluatul în tava tapetată de tort. Dai la cuptor 25 de minute, până trece testul cu scobitoarea, apoi dai deoparte şi laşi blatul să se răcească.

Pentru cremă, combini tortul gelee galben (sau dacă poţi să îi pui aromă de lămâie, cu atât mai bine) cu 2 linguri de apă. Dai vasul la microunde 30 de secunde. Dacă vrei, încălzeşti pe aragaz. Dai deoparte până îl vei folosi.

Separat, în alt vas, baţi cu mixerul cele 3 albuşuri, adaugi zahărul vanilat şi baţi până se omogenizează. Continui să mixezi până când le vei combina cu celelalte ingrediente.

Într-un vas, la foc potrivit, combini o cană cu apă şi 2 linguriţe de agar-agar şi laşi să dea în clocot. Adaugi zahărul pudră, amesteci şi fierbi exact 6 minute (nici mai mult, nici mai puţin). Iei de pe foc şi execuţi repede următorii paşi.

În albuşurile bătute spumă adaugi amestecul de tort gelee şi continui să mixezi. Cu mixerul încă în funcţiune, torni siropul făcut din zahăr pudră şi amesteci încă 3 minute.

În aceeaşi tavă în care ai copt blatul de tort, acum goală, transferi această spumă sau cremă „lapte de pasăre”. Dai 45 de minute la frigider.

Între timp, prepari crema de unt. Pe aragaz sau la microunde, fierbi zahărul, laptele şi gălbenuşurile. Dai la frigider să se răcească această compoziţie. Când s-a răcorit complet, după 30 de miunute, o amesteci cu untul moale, folosind un mixer.

Întinzi crema de unt peste platul de tort, care s-a răcit între timp.

Scoţi, cu grijă, spuma de „lapte de pasăre” din forma rotundă şi o aşezi peste crema de unt. Dai tortul din nou la frigider, până când pregăteşti crema de ciocolată.

Reţine: spuma sau stratul de „lapte de pasăre” trebuie să fie complet rece pentru a putea să torni ciocolată peste tort.

Pentru crema de ciocolată, topeşti fulgii de ciocolată pe baie de aburi, într-un vas termorezistent, şi adaugi smântâna pentru frişcă. Amesteci din când în când până se topesc toţi fulgii de ciocolată, cam 3 minute. O torni peste tort şi îl dai la frigider până să îl serveşti.

Află cum prepare checul Tropicana, deliciul cu banana, ciocolata și nuci.