Cum se modifică RCA și care vor fi tarifele. Deciza ASF după scandalul Euroins

Prețurile RCA ar putea fi plafonate. În urma scandalului Euroins, ASF propune plafonarea polițelor la nivelul din marie 2022. Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al instituției a explicat care sunt propunerile aduse Executivlui.

19 mart. 2023, 17:07
Cum se modifică RCA și care vor fi tarifele. Deciza ASF după scandalul Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară a încercat să găsească metode pentru echilibrarea tarifelor RCA, astfel încât acestea să nu depășească nivelul atins în martie 2022. În cazul unei companii care practica la momentul respctiv un preț mai mare decât în martie 2023 se va alege prețul cel mai mic dintre cele două. Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat, duminică, cum va fi posibilă o astfel de echilibrare a prețului.

Citește și: Ce trebuie să facă românii care au asigurări RCA la Euroins. Asiguraţii au dreptul de a denunţa contractele

„Soluția la care am ajuns în urma consultărilor cu cele mai importante companii care oferă polițele de asigurări RCA este să propunem practicarea de către companiile de asigurare a prețurilor la nivelul celor din luna martie anul trecut, cu excepția că acolo unde prețul practicat de o anumită companie pe un anumit segment de asigurare se va dovedi în martie 2022 mai mare decât în martie 2023 să se aleagă prețul cel mai mic, varianta cea mai mică dintre cele două, astfel încât să putem furniza o supapă de protecție asiguraților din piață. Aceste propuneri le înaintăm de mâine colegilor de la Executiv. Probabil că le vor trata într-un regim de urgență, vor intra în analiza colegilor de la Executiv cât de curând posibil”, a declarat Daniel Apostol.

Ce se întâmplă cu RCA dup scandalul Euroins

De asemenea, acesta a afirmat că urmează să aibă întâlniri cu comisiile de specialitate din Parlament pentru a prezenta care sunt concluziile controalelor și activităților de supraveghere „în mod special cu trimitere la situația Euroins, decizia care a fost luată de către ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins”.

„Vom prezenta inclusiv propunerile cu care venim spre Executiv de reechilibrare a pieței pe o perioadă determinată de timp”. Valentin Ionescu, directorul general sector Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Decizia plafonării a fost luată după ce Autoritatea de Supraveghere a retras autorizația de funcționare companiei Euroins România, însă decizia finală îi aparține Executivului.

Autoritatea a aprobat vineri un pachet de măsuri pentru piața de asigurări, în urma intrării în insolvență a Euroins, pe care îl va trimite luni Ministerului de Finanțe. Acesta a spus că va propune Guvernului ca societățile de asigurări să folosească tarifele din martie 2022 pentru a avea stabilitate pe piața RCA.

Citește și: Ce soluții au cei 2.5 milioane de români cu asigurări RCA la Euroins după ce compania a rămas fără autorizație. Ce se întâmplă în cazul unui accident