Cum se plătesc din banii noştri şpăgile pentru achiziţii publice: comisionul este inclus în oferta câştigătorului

Rechizitoriul fostului şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, acuzat de luare de mită, scoate la iveală detalii şocante despre cum se câştigă contracte de achiziţii publice de milioane de euro: şpaga oferită de câştigătorul contractului este negociată înainte de licitaţie, iar apoi inclusă în oferta finală. Practic, comisionul care se întoarce sub formă de şpagă la cel care decide cine câştigă licitaţia este plătit din bani publici. 

RomaniaTV.net
29 ian. 2019, 07:44
Cum se plătesc din banii noştri şpăgile pentru achiziţii publice: comisionul este inclus în oferta câştigătorului

Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, este acuzat că ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont şpagă pentru atribuirea unor contracte de informatizare a sistemului public de sănătate.

În rechizitoriul publicat de presă apare denunţul unui fost director de firmă privată care participa şi câştiga licitaţii publice. Adminstratorul firmei a relatat cum câştiga bunăvoinţa conducerii CNAS pentru a se asigura că va intra în posesia contractului de milioane de euro.

Schema e simplă: se oferă un comision de succes, ca în sistemul privat, pentru stimularea vânzărilor. Numai că acest comision era oferit şefului de instituţie publică (CNAS în cazul de faţă) care urma să decidă cine câştigă licitaţia. Mai mult, şpaga era acoperită tot din bani publici: comisionul se negocia înainte de licitaţie şi era inclus apoi în oferta finală, care era desemnată câştigătoare. Practic, şeful CNAS primea „comisionul de succes” din banii CNAS plătiţi unei firme private pentru o achiziţie publică.

„Din câte îmi amintesc, dl. Duţă mi-a solicitat un comision tot de 10 %, respectiv de un milion de euro. Această solicitare a fost făcută anterior câştigării licitaţiei. (…) Îmi amintesc exact acest lucru pentru că suma solicitată drept comision de dl. Duţă a intrat în preţul ofertei partenerului Novensys.

De fapt, acest lucru s-a întâmplat la toate proiectele, în sensul că comisioanele cerute de dl. Duţă trebuiau stabilite anterior depunerii ofertelor, întrucât cuantumul lor era inclus în cuantumul ofertei, le-a declarat procurorilor Radu Enache, fost reprezentant HP Romania, câştigător al mai multor licitaţii publice organizate de CNAS.

10% din banii plătiţi de CNAS pe contracte de achiziţii publice se întorceau sub formă de comision negociat la directorul CNAS, care stabilea cine câştigă contractul. Contract care automat era cu 10% mai scump, din cauza acestui comision.

Lucian Duță a fost trimis în judecată de DNA la sfârșitul lunii decembrie 2018, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă de la PDL, ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), se arată în rechizitoriul DNA. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. DNA i-a fixat lui Duţă o cauţiune de 4.500.000 de lei.

Citeşte şi: Dezvăluiri incredibile din dosarul lui Lucian Duţă despre mita de 6 milioane de euro, Loja Masonică şi Traian Băsescu