Cum se prepară cea mai sănătoasă cafea: la ibric sau la filtru? Secretul pentru o băutură savuroasă și aromată

Care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt. La ibric sau la filtru? Cele mai mari controverse legate de originea boabelor de cafea.
Alina Costache
12 dec. 2024, 09:10
Cum se prepară cea mai sănătoasă cafea: la ibric sau la filtru? Secretul pentru o băutură savuroasă și aromată
Cum se prepară, de fapt, cea mai sănătoasă cafea

Cum se prepară, de fapt, cea mai sănătoasă cafea. Cafeaua a devenit pentru mulți oameni licoarea fără de care nu-și pot începe ziua. Există mai multe sortimente de cafea, dar dilema multora este care este cea mai bună.

Cafeaua, așa cum o știm astăzi, este învăluită în mici controverse, majoritatea legate de originea boabelor de cafea și a celui care a descoperit-o. Legenda spune că Etiopia este considerată a fi epicentrul de unde provine cafeaua. Există o poveste care spune că licoarea dimineții a fost fondată în Etiopia de către Kaldi, un păstor de capre, în jurul anului 800 d.HR.

Citește și: Cât costă două sarmale și un langoș la Târgul de Crăciun din Budapesta. Prețurile, mai mari decât în România

El s-ar fi îndreptat spre caprele sale și le-a văzut comportându-se ciudat. Erau foarte energice după ce mâncaseră niște fructe de pădure dintr-un copac. După ce a gustat și el, s-a simțit de asemenea mai viguros, așa că a dus fructele unui călugăr.

Călugării au spus că este opera diavolului și au aruncat boabele în foc. Făcând asta, s-a degajat o aromă frumoasă, iar boabele au fost rapid greblate din foc și zdrobite în cărbuni. Boabele au fost puse apoi într-un ulcior și acoperite cu apă fierbinte pentru a fi păstrate.

Călugării au continuat să bea acest amestec, doar pentru a-și da seama că îi ajută să stea treji în timpul rugăciunilor de noapte.

De cealaltă parte, mulți spun că există povești bine cunoscute despre contribuția Yemenului la fondarea cafelei. Un mistic sufi yemenit călătorea prin Etiopia, iar în drumul său a întâlnit niște psări foarte energice care mâncau fructele unei plante, cunoscută sub numele de planta de cafea.

Epuiuzat din cauza drumului lung, a decis să încerce fructele și și-a dat seama că se simte mult mai bine. Cu toate astea, se crede în mare parte că boabele de cafea au fost exportate inițial din Etiopia în Yemen. Apoi, comercianții au adus plantele înapoi în țara lor natală și au înceout să le cultive acolo.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de jumări în preajma sărbătorilor de iarnă. Românii nu prea își mai permit să le cumpere

Astăzi, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi, fiind consumată în diferite forme, de la cafeaua clasică și până la cafeaua solubilă.

Există o multitudine de metode de preparare a cafelei, dar fiecare creează un profil de aromă diferit. Studiile arată că, față de cafeaua prepată prin alte metode, cafeaua la filtru este mai sănătoasă pentru inimă. Nefiltrată, cafeaua are anumite substanțe care poate crește colesterolul din sânge, care sunt eliminate atunci când cafeaua este consumată în forma sa filtrată.

Cafeaua nefiltrată conține diterpene, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă de cafea filtrată.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri