Cum se spune corect: Paște sau Paști? Experții lingviști lămuresc dilema de exprimare care le dă bătăi de cap românilor

Problema corectitudinii în exprimarea verbală și scrisă a fost și va rămâne un subiect actual. Auzim tot mai des, în spațiul public sau pe la cunoscuți, diverse greșeli de exprimare și de multe ori ne abținem să-i corectăm.

17 mart. 2024, 15:59
Cum se spune corect: Paște sau Paști? Experții lingviști lămuresc dilema de exprimare care le dă bătăi de cap românilor

Cum se spune corect: Paște sau Paști? O dilemă care le dă mari bătăi de cap românilor în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale. Cum se spune corect,  Paște sau Paști? În ce formă e corect să ne adresăm apropiaților?

Cum se spune corect: Paște sau Paști?

Cum se spune corect: Paște sau Paști?. Explicațiile lingviștilor vin să lămurească această dilemă și să mai elimine din semnele de întrebare. Așadar, potrivit cercetărilor lingvistice și filologice, ambele forme sunt corecte. Putem spune ori Paște ori Paști.

Citește și Postul Paștelui, mult mai scump decât anul trecut. Cât costă un kilogram de fasole, o salată verde, sau o legătură de ceapă, în piață

Teologii, în schimb, susțin doar forma Paști. În site-ului Doxologia, Biserica recomandă folosirea formei „Paşti”, potrivit aparițiilor acesteia atât în Sfânta Scriptură, cât și în lucrări precum Cartea de Învățătură a diaconului Coresi din 1581 („Acestea sunt Paştile de bucurie şi de veselie”) sau în Noul Testament din 1648 („sărbătoarea azimelor care să cheamă Paştile”).

Dacă ne uităm în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), termenul „Paște” este acceptat ca formă la singular a substantivului propriu masculin, în timp ce „Paști” este considerat forma corectă la plural. Așadar, ambele forme sunt corecte.

PAȘTI s. m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea Învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberării acestora din robia egipteană. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s. n.] – Lat. pascha, -ae.

Citește și Motivul pentru care nu trebuie să pui ouăle în frigider dacă sunt proaspete! Pericolele ascunse ale acestui obicei