Cum se va desfăşura slujba de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie: „Ţinem slujba ca în fiecare an. Agheasma mare va combate bolile şi microbii”

Aproximativ 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la slujba de Bobotează de la Constanţa, care va avea loc în portul Tomis. Aceştia vor fi martorii aruncării în apa mării a celor trei cruci, a anunţat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, potrivit Mediafax.

04 ian. 2021, 14:35
Cum se va desfăşura slujba de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie: „Ţinem slujba ca în fiecare an. Agheasma mare va combate bolile şi microbii”
ÎPS Teodosie, sfinţirea apei de Bobotează. Sursa FOTO: basilica.ro

Slujba de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie a anunţat că slujba prilejuită de  marea sărbătoare a Bobotezei va avea loc şi în acest an la fel ca în anii anteriori, pentru că „sărbătorile trebuie să învingă pandemia”.

Dacă ne ascundem de sărbători înseamnă că vrem să fim biruiți de boală. Pentru că vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfințeniei, multe raze de sfințenie vor fi mâine și poimâine asupra apei care se sfințește și asupra oamenilor care vin la această sfințire. Tocmai de aceea am pregătit ca în fiecare an Boboteaza.

Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiți. Le dăm și toate instrucțiunile, invit și Jandarmeria și Poliția să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleași”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Slujba de Bobotează la Constanţa. Programul manifestărilor

Slujba Sfintei Liturghii va începe în ajunul Bobotezei, de la ora 5.15. Apoi, la 7.15 preoții vor sfinţi apa, după care aceasta va fi îmbuteliată în sticle de 1 litru. Arhiepiscopia Tomisului are pregătite aproximativ 120.000 de sticle, a precizat înaltul prelat.

De asemenea, tot marți, în Ajunul Bobotezei, ÎPS Teodosie va merge la Hârșova, la Dunăre, unde la ora 14.00 va face sfințirea apei. După slujba de Bobotează din Portul Tomis, din Constanța, ÎPS Teodosie va oficia, la ora 14.45, la Ovidiu, slujbă pe faleza cea nouă.

Citeste si Cum se vor desfăşura manifestările de Bobotează 2021. Anunţul Patriarhiei

În ziua de Bobotează, începând cu orele 17.00, va fi oficiată slujba Vecerniei, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Techirghiol. Slujba Vecerniei la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Constanța se va desfăşura joi dimineața, cu începere de la ora 8.30.

Slujba de Bobotează începe la 8.30 și vom ieși în procesiune la ora 11.00 – 11.15. Vom merge în Portul Tomis. Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toți, toți ne vom lumina la față cu aceste daruri ale Bobotezei și luând apa sfințită se vor lumina și sufletele noastre. Această apă sfințită va combate și bolile și microbii, ne va înfrăți mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoiește și trebuie să ne înfrățim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniți de frică, ci stăpâniți de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede și se roagă nădăjduiește în Dumnezeu, nu pățește nimic. Căci Dumnezeu biruiește și bolile, și pe cel viclean, și dușmănia dintre noi Dumnezeu o biruiește”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Tradiţia aruncării crucilor în apă, respectată şi anul acesta

Ca în fiecare an, preoții din Constanța vor merge pe la casele oamenilor cu Botezul Domnului, singura diferență față de anii trecuți fiind obligativitatea purtării de măști și mănuși.

Citeste si AJUNUL BOBOTEZEI 2021. Ziua când se prind farmecele. Superstiţii pentru noroc de bani

Tradiția aruncării crucilor în mare va fi respectată şi în acest an pandemic. Cele trei cruci vor fi aruncate, însă, în Portul Tomis și nu de pe faleza Cazinoului.

Se vor arunca trei cruci cum am stabilit, în numele Sfintei Treimi. Vom arunca trei cruci în Portul Tomis, acolo este ușor, nu este pericol, ca la faleză, la Cazinou e mai periculos, apa e mult mai adâncă, valurile sunt mai mari, aici acum e șantier, de aceea am mutat dincolo (…) Autoritățile își dau concursul, ne-am sfătuit, nu suntem în tensiune, dimpotrivă, suntem în comunicare, în comuniune”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.