Cum se vor calcula facturile la energie electrică din ianuarie 2023. Şedinţă importantă a Coaliţiei pentru facturile, pensiile şi salariile românilor

Zi decisivă pentru plafonarea și compensarea facturilor românilor. PSD si PNL au decis ca actualele plafoane să rămână în vigoare, iar de anul viitor cei care consumă peste 255 kw lunar vor plati un pret plafonat de 1 leu sau cel mult 1 leu si 30 de bani.

09 nov. 2022, 08:47
Cum se vor calcula facturile la energie electrică din ianuarie 2023. Şedinţă importantă a Coaliţiei pentru facturile, pensiile şi salariile românilor

După lungi negocieri pare că PSD şi PNL au ajuns la un consens în privinţa plafonării preţului la energie şi asupra modul în care se vor calcula facturile la energie. Surse PNL şi PSD au declarat pentru România TV că s-a ajuns la un acord de principiu asupra modului în care statul va reglementa piaţa de energie începând cu 1 ianuarie 2023.

Citetşe şi: Noi ajutoare financiare pentru pensionari în 2023. Niciun venit să nu fie sub 4.000 lei în ianuarie

 

Cum se vor calcula facturile la energie electrică de la 1 ianuarie 2023

Liderii coaliţiei de guvernare au agreat ca din ianuarie 2023 să rămână în vigoare actualele plafoane. Cei care consumă cel mult 100 kWh vor plăti în continuare 0.68 lei pe kWh şi anul viitor, iar cei care consumă până la 255 kWh vor beneficia de un tarif de 0.80 kWh.

Acum vine şi noutatea. Liderii coaliţiei ar urma să aprobe preţul plafonat la 1 leu pe kWh pentru românii care depăşesc plafonul de 255 kWh pe lună, potrivit România TV. În privinţa acestui subiect încă există disensiuni pentru că dinspre PNL s-a transmis că nu ar fi de acord cu preţul de 1 leu, propus de PSD, ci că ei ar vrea să fie undeva spre 1.3 lei pe kWh.

Preţul de 1.3 lei pe kWh se va aplica companiilor din România, pentru IMM-uri şi industria mare, mai anunţă sursele România TV.

Citeşte şi: PNRR va fi suplimentat cu 1.4 mld. euro. Banii vor fi folosiți pentru depăşirea crizei energetice și reducerea dependenței de gazul rusesc

Tot astăzi, liderii Coaliţiei ar trebui să discute despre majorarea punctului de pensie. O primă variantă avansată de ministrul Muncii, Marius Budăi,  a fost de majorare a pensiilor cu 10%. Impactul bugetar ar fi, potrivit datele oficiale, de 11 miliarde de lei.

Premierul Ciucă a declarat, luni, la finalul Biroului Politic Național al PNL că propunerea cu care va merge în Coaliție este de 15% „dacă bugetul ne va permite”.