Cum şi-a răpit CIA prizonierii şi i-a ţinut în centre de detenţie secrete

Un proiect online dezvăluie detaliile modului în care CIA şi-a răpit şi ţinut prizonierii în centre de detenţie secrete în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001, aruncând astfel o lumină fără precedent asupra celor mai controversate operaţiuni secrete din ultimii ani.

RomaniaTV.net
23 mai 2013, 10:25

Un proiect on-line interactiv realizat de două universităţi britanice şi o organizaţie neguvernamentală, Reprieve, oferă detalii despre aşa-numitul program de transferuri extraordinare de deţinuţi şi de detenţii secrete, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, scrie The Guardian.

Site-ul The Rendition Project este destinat să servească drept instrument de cercetare care nu reuneşte doar toate datele disponibile public despre program, ci continuă să fie actualizat cu informaţii suplimentare care apar pe parcurs. Proiectul – finanţat de către contribuabilii britanici prin Consiliul de Cercetare Economică şi Socială – este rezultatul unei perioade de trei ani de muncă a cercetătorilor Ruth Blakeley de la Universitatea din Kent şi Sam Raphael de la Universitatea Kingston, în colaborare cu Crofton Black, un cercetător în cadrul ONG-ului Reprieve.

Totodată, notează The Guardian, datele deja colectate prezintă amploarea sprijinului logistic oferit de Marea Britanie programului de transferuri extraordinare de deţinuţi, în condiţiile în care aeronava care servea operaţiunilor de transfer a aterizat pe aeroporturile britanice de peste 1.600 de ori.

Închisoarea secretă din România

Deşi nu se ştie dacă se aflau deţinuţi la bordul aeronavei în timp ce acesta ateriza în Marea Britanie, CIA a putut realimenta avionul în timpul operaţiunilor care au implicat unele dintre cele mai notorii transferuri extraordinare din perioada ce a urmat atentatelor din 11 septembrie. Într-unul dintre aceste cazuri, doi bărbaţi au fost răpiţi din Suedia şi transportaţi cu avionul în Egipt, unde au fost torturaţi ani întregi.  iar alte cazuri au implicat deţinuţi care ar fi fost transportaţi cu avionul la şi de la o închisoare secretă din România.

Baza de date urmăreşte, de asemenea, transferurile extraordinare din şi către insula Diego Garcia, în Arhipelagul Chagos, şi sugerează că echipajele de zbor s-au bucurat de escale de odihnă şi de recreere pe Insulele Turks şi Caicos. Atât Insula Diego Garcia, cât şi aceste din urmă insule sunt teritorii britanice, aminteşte The Guardian.

Citeşte şi: Arabia Saudită are o închisoare de lux pentru terorişti

Datele includ detalii cu privire la 11.006 de zboruri legate de programului operat de CIA din 2002. Dintre acestea, 1.556 zboruri sunt clasificate drept confirmate sau suspectate că au inclus transferuri, sau semnalate ca „suspecte”, în funcţie de tăria dovezilor pentru fiecare caz.

Cercetătorii au confirmat, de asemenea, existenţa a 20 de zboruri „fictive”, în cazul cărora, deşi traseul de zbor a fost înregistrat la controlorii de trafic aerian, acesta nu a fost niciodată urmat. În schimb, avioanele au urmat o rută diferită către diferite aeroporturi de-a lungul drumului, pentru a ridica sau lăsa un deţinut. Aproximativ 12 alte rute de zbor sunt considerate de cercetători ca posibile zboruri fictive.

Site-ul adună mărturiile „la prima mână” ale deţinuţilor despre torturile din închisorile secrete, despre aspectul şi condiţiile acestora şi felul în care aceştia au fost plimbaţi în întreaga lume, precum şi documente ce detaliază diferite externalizări către companii care au oferit sprijin logistic, de la bilete de avion, la servicii de catering şi rezervări hoteliere. În unele cazuri, nu este clar dacă companiile aeriene au fost conştiente de scopul zborurilor.

Metode de păcăli detectarea zborurilor

De asemenea, proiectul aduce la lumină noi informaţii cu privire la metodele utilizate pentru a evita detectarea zborurilor, mai ales în condiţiile în care jurnaliştii aflaseră de program. Proiectul vorbeşte, totodată, de situaţiile în care două avioane implicate în transferuri s-au întâlnit pe aerodromuri îndepărtate. Cercetătorii cred ca aceste cazuri au fost utilizate pentru a transfera deţinuţii dintr-un avion în altul altul, îngreunând urmărirea traseului transferului.

Printre deţinuţii care par să fi fost mutaţi dintr-o aeronavă în alta în acest mod este şi Abu Faraj al-Libi, un deţinut aflat în prezent la centrul de detenţie de la Guantanamo din Cuba. După ce a fost capturat în Pakistan în mai 2005, el pare să fi fost transportat cu avionul în Afganistan, de unde ar fi fost transferat într-un alt avion şi dus la Bucureşti, adaugă sursa citată.