Klaus Iohannis: „În faţa bolii ori eşti precaut, ori eşti prost”

Klaus Iohannis a depus, joi, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și la Monumentul „Kilometrul zero al democrației", cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității" și Mineriada din 13-15 iunie 1990. Cu această ocazie, preşedintele a reiterat că este necesară prelungirea stării de alertă, însă nu "cu măsurile care sunt acum în vigoare toate", ci într-o variantă "mai suplă" în care să rămână obligatorii portul măştii în interior, distanţarea, măsurile de igienă.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 13:11
Klaus Iohannis: „În faţa bolii ori eşti precaut, ori eşti prost”

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990
  • Nu ne dorim acest lucru. Nu a dorit nimeni această pendemie. Ea e venit peste noi indiferent că am avut o guvernare sau alta. Sunt foarte mulţumit că am avut o guvernare liberală cu care am putut să gestionăm această epidemiei. Guvernul şi autorităţile au făcut tot ce a trebuit, au luat măsurile corecte şi în timp.
  • Acum, din păcate, nu s-a terminat. Cu toţii ne-am fi dorit să scăpăm mai repede de epidemie. Avem peste 200 noi cazuri.
  • Nu putem să vorbim despre fosta epidemie. Este încă în comunitate virusul şi pentru ca Guvernul să aibă pârgiile necesare, să ia măsurile atunci când se impus, după părerea mea, este nevoie de prelungirea stării de alertă.
  • Nu îmi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile care sunt acum în vigoare toate. Vreau o variantă mai simplă, mai suplă care conţine exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii. De exemplu: portul măştii în interior, distanţarea, măsurile de igienă.
  • Fără acest instrument al stării de alertă, miniştrii nu mai pot să emită ordine care să vină în sprijinul medicilor şi în sprijinul sănătăţii publice. Sunt motive practice care ne fac să credem să continuăm.
  • Măsurile de relansare pe care şi eu le-am anunţat vor fi luate. 
  • Nu ne gândim să ne întoarcem în timp. Vrem să mergem mai departe, dar trebuie să fim prundenţi!
  • Fac apel la parlamentari să înţeleagă că aici nu  putem să ne târguim pe voturi. Este vorba despre sănătatea oamenilor şi de o justă măsură, lucru pe care l-am solicitat şi Guvernului. Dacă şi unii şi alţii vor face ceea ce este bine pentru români, atunci lucrurile vor merge înainte.
  • Dacă lucrurile merg bine, vom avea peste două săptămâni încă o fază de relaxare. Ne gândim să mai permitem şi alte activităţi care acum nu sunt posibile. De exemplu, portul măştii, distanţarea sau ordinele comune ale miniştrilor ca să reglementeze anumite domenii. În domeniul medicinei, în domeniul învăţământului, acestea sunt necesare în continaure. Ele reglementează, nu afectează viaţa oamenilor, în sensul că aproape toate activităţile vor fi posibile, dar fără aceste instrument niciun Guvern nu poate să reacţioneze atunci când apare o problemă.
  • Gândiţi-vă că apare un focar de infecţie, se reaprinde într-o loalitate infecţie. Fără un instrument, Guvernul nu poate să facă nimic. Nu poate să declare carantină, nu poate să ia măsuri care atunci impun o intervenţie.
  • Am văzut cu toţii că sunt unii politicieni care probabil mai mult fug după voturi decât după sănătatea românilor, care spun că putem să ne relaxăm cu totul şi că nu este nevoie de aceste măsuri şi că să vină specialiştii cu dovezi. Păi, nu vă supăraţi, ce fel dovezi aşteaptă ei altele decât cele care sunt comunicate zilnic?
  • 237 de noi infectaţi de ieri până astăzi, peste 150 de persoane la ATI la momentul la care vorbim.
  • Avem iarăşi din păcate noi şi noi decese. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. Orice raţiune normală ne spune să fim precauţi în faţa unei boli eşti precaut sau eşti prost. Una din două.
  • Mesaj pentru români. S-a constatat peste tot că atunci când încep să intre în vigoare măsurile de relaxare numărul de persoane infectate creşte un pic. Reiau apelul meu spre protecţie, atenţie şi luat măsuri care ne permit să acţionăm.

Victor Ponta: „Nu s-a terminat cu coronavirusul, dar tot Iohannis şi Orban ne spun să facem alegeri”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că se impune prelungirea stăre de alertă şi după 15 iunie, dar cu mai puţine restricţii. Astfel, din a doua jumătate a lunii iunie vor fi redeschise mall-urile, excepţie zonele de restaurant şi locurile de joacă, se redeschid salile de finess, se pot redeschide grădiniţele private şi after-schoolurile.

Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă şi după 15 iunie LIVE VIDEO