Plata cu cardul a devenit o normalitate atât în toate statele din Europa, cât și în țara noastră. Totuși, românii trebuie să fie atenți pentru că unii comercianți continuă să recurgă la practici ilegale.
Printre cele mai dese sunt comisioanele și sumele minime pentru tranzacțiile efectuate cu cardul, care deși, legal, nu ar trebui să existe, sunt aplicate de unii comercianți. Prin urmare, românii care nu sunt vigilenți se pot trezi cu bani cheltuiți fără să-și dea seama.
Deși plata cu cardul este obișnuită în toate țările europene, unii comercianți recurg la tertipuri ilegale pentru a reuși să obțină mai mulți bani de la români. Conform reglementărilor europene, comercianții nu sunt obligați să accepte plata cu cardul, însă dacă metoda este acceptată, trebuie respectat un cadru legal strict.
Aceștia nu pot percepe comisioane suplimentare sau sume minime obligatorii pentru a permite tranzacțiile electronice, lucru interzis de Regulamentul UE 2015/751, care nu permite transferarea către consumatori a acestor costuri.
Deși în majoritatea statelor europene regulile sunt respectate cu strictețe, mulți comercianți din Austria refuză să le implementeze corect sau să aplice practici abuzive. În Viena a fost descoperit un caz de magazin care vinde înghețată, care impunea o sumă minimă pentru plata cu cardul.
Contractele comercianților cu furnizorii de servicii de plată, precum Mastercard, Visa sau alți operatori, interzic în mod categoric aplicarea unor condiții suplimentare la plata cu cardul. Dacă aceste practici sunt sesizate, comercianții pot pierde dreptul de a mai accepta plăți electronice și pot fi chiar amendați de autoritățile locale pentru înșelarea consumatorilor.
Iată câteva sfaturi pentru a vita astfel de situații: