Cum sunt îngropaţi eschimoşii la Polul Nord? Nu există cimitire şi nici nu li se sapă gropi în gheaţă! Sigur nu ţi-ai pus întrebarea asta niciodată, dar răspunsul te va surprinde total

Civilizaţia a apărut şi s-a dezvoltat în zonele calde ale Asiei Mici, dar migraţiile şi cursul istoriei au aruncat unele popoare în cealaltă extremitate climatică, unde şi-au dezvoltat propriul stil, adaptat la condiţiile aspre de viaţă din zona arctică.

28 iun. 2022, 10:46

Despre eschimoşi se spune că au plecat din Siberia, pentru a popula Alaska, Nordul Canadei și Groenlanda. Pământul pe care trăiesc este aproape în întregime tundră și stâncă, cu vegetație rară. Fiind aproape de Cercul Polar, clima și terenul sunt de așa natură încât niciun copac puternic nu poate crește și chiar și arbuștii sunt pierniciți, nu mai înalţi de un metru. Într-un asemenea pământ este practic imposibil să cultivi ceva, cu atât mai mult să sapi adânc, ca să îngropi trupurile decedaţilor. În astfel de condiţii, obiceiurile de înmormântare pe care le au eschimoşii diferă total de ceea ce ştim şi cu care suntem obişnuiţi. Spre exemplu, când inuiţii au ajuns în Groenlanda îşi aruncau morții pe mare. Începând cu secolul al XV-lea au început înmormântările pe pământ sau în peşteri. Mumiile erau îmbrăcate complet, iar obiectele pentru călătoria lor spre lumea de dincolo erau puse în mormânt sau în peşteră, alături de cel decedat.

Dar ritualul este mult mai complex şi diferă inclusiv în funcţie de cauza morţii. În mod obişniut, când o persoană moare, corpul său este așezat pe pământ, astfel încât sufletul să-și poată găsi calea către lumea de dincolo. Cu toate acestea, dacă o persoană moare din cauza unei boli, corpul este dezmembrat și apoi părțile separate sunt aruncate în locuri diferite. Eschimoşii asiatici își ard morții, în timp ce eschimoșii din Alaska își pun morții în gropi mici și apoi pun o grămadă de pietre pe mormânt.

Citeşte şi Mihai Voropchievici dezvăluie secretul. Care sunt ritualurile de succes făcute de cei mai puternici oameni

Conform credințelor pe care le au eschimoșii, atât oamenii, cât și animalele au un suflet independent de corp. Sufletul poate părăsi temporar corpul și apoi se poate întoarce. Cu toate acestea, după ce o persoană moare, sufletul continuă să trăiască în același mod ca atunci când persoana era în viață. Când o persoană moare, toate bunurile sale sunt scoase din casă și aerisite, astfel încât cei vii să nu fie infectați. Chiar și membrii familiei decedatului își scot toate bunurile afară și le lasă să aerisească bine.

Un aspect important este că trupul mortului nu este scos pe ușă pentru înmormântare. El este scos fie printr-o fereastră, fie prin spatele iglu-ului. Persoanele care ajută la transportul trupului persoanei decedate către locul înmormântării sunt considerate infectate și le este interzis să facă anumite lucruri. Pe durata doliului, femeile din gospodărie nu se spală și, totodată, este interzisă consumarea anumitor alimente în această perioadă.

Obiceiurile de înmormântare ale eschimoșilor sunt destul de ciudate în ceea ce privește îngroparea unei persoane. Ceea ce fac ei este să plieze practic corpul mortului pe jumătate, iar apoi să pună cadavrul aşezat pe o parte într-un fel de sicriu (foto jos). Acesta este ridicat la aproximativ un metru deasupra solului, susţinută de patru suporturi, după care este pictată cu imagini de păsări, pești și alte animale. Uneori, cutia este înfășurată cu piei. Articole precum îmbrăcămintea, ustensilele și armele de foc sunt aşezate şi ele în sicriu, să-l însoţească pe cel decedat pe lumea cealaltă.

Citeşte şi Ritualuri de dragoste care nu dau greş, recomandate de Lidia Fecioru. Tehnici simple prin care poţi atrage persoana potrivită