Dorel a lovit la Suceava! Cum sunt modernizate școlile din România secolului 21: au montat uși la ferestre

Zicala „Când cineva îți închide ușa în nas, intri pe geam” a fost luată foarte în serios la o școală gimnazială din România. Unitatea de învățământ a trecut printr-un proiect de modernizare unic, deoarece la unele ferestre au fost montate uși.

05 ian. 2023, 15:21
Dorel a lovit la Suceava! Cum sunt modernizate școlile din România secolului 21: au montat uși la ferestre
Cum sunt modernizate școlile în România

Proiect de modernizare mai puțin obișnuit într-o școală din România. Se întâmplă în comuna Țibeni, unde toate geamurile au fost înlocuite cu termopane. Însă, din motive necunoscute, la unele ferestre au fost montate pe dinafară uși.

Singura explicație găsită a fost că s-a dorit ca la ferestre să fie montate obloane. Ușile montate au clanță și pe interior și pe exterior, iar la geamurile toaletelor au fost confecționate uși mai mici. Acestea sunt ținute deschise pentru a nu obtura geamurile.

Citește și: Diana Şoşoacă, despre schimbarea denumirii România în Geţia: Acum, ar fi „un act de înaltă trădare”

Școlile din satele din România nu au mai fost mobilate de mai bine de 10 ani

Mai binde de 40.000 de săli de clasă din mediul rural nu au fost mobilate în ultimii zece ani, potrivit secretarului general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă.

„Aici avem un criteriu foarte important de a prioritiza, în special pentru mediul rural, pentru că suntem conștienți că din analiza realizată, avem peste 40.000 de săli de clasă care nu au beneficiat, nu au fost dotate cu mobilier în ultimii 10 ani și atunci criteriul care va face diferența la preț va fi exact acesta: prioritizarea școlilor din zone dezavantajate și majoritatea lor sunt în mediul rural.

Citește și: Elevii români care au devenit campioni mondiali la Robotică nu primesc burse de la statul român. Mentorul echipei: „Fiecare a primit câte o scrisoare de la președintele Iohannis și atât”

În urma analizei pe care ministerul a făcut-o în ultima jumătate de an, prin inspectoratele școlare județene, am stabilit ce nevoie este dotare cu mobilier la nivelul sălilor de clasă, de dotare a cabinetelor și atelierelor de practică sau a laboratoarelor de știință. Fiecare va putea să depună în funcție de nevoia reală identificată la nivelul fiecărui școli în parte”, a declarat Sorin Decă, la Radio România Actualități.

Conform Institutului Național de Statistică, numărul sălilor de clasă din învățământul public, în anul școlar 2020-2021, era următorul:

  • învățământ antepreșcolar: 1.102;
  • învățământ preșcolar: 25.157;
  • învățământ primar și gimnazial: 69.052;
  • învățământ liceal: 36.304;
  • învățământ profesional: 951;
  • învățământ postliceal: 227.

Toate şcolile se redeschid de luni. Noi reguli la revenirea elevilor în bănci. Purtarea măştilor, rcomandată de autorităţi