Elevii români care au devenit campioni mondiali la Robotică nu primesc burse de la statul român. Mentorul echipei: „Fiecare a primit câte o scrisoare de la președintele Iohannis și atât”

Sunt campioni mondiali la robotică, s-au întors acasă cu trofeul și cu medaliile de câștigători, însă recunostința din partea statului întârzie să apară.

04 ian. 2023, 21:24
Elevii români care au devenit campioni mondiali la Robotică nu primesc burse de la statul român. Mentorul echipei: „Fiecare a primit câte o scrisoare de la președintele Iohannis și atât”

Membrii echipei de robotică Delta Force a Liceului Național de Informatică din Arad au reușit să câștige Campionatul Mondial de Robotică de la Houston, Statele Unite ale Americii, în aprilie 2022. Deși s-au întors acasă ca niște adevărați învingători, nu au primit burse din partea statului român.

Mentorul echipei de robotică Delta Force, Corina Botoșan, a dezvăluit că elevii nu au beneficiat de burse din cauza birocrației.

„Echipa Delta Force a obținut la Campionatul național locul 2, premiul Inspire și astfel ne-am calificat la Campionatul Mondial. Acest loc 2 național ne-ar fi asigurat și o bursă de performanță, dar, din păcate, tot Ministerul Educației a trecut competiția la categoria celor pentru care nu se alocă buget pentru burse. Nu știm de ce, probabil nu sunt suficiente fonduri.

Există însă o altă lege, legea nr. 235/ 2010 prin care se acordă burse de merit olimpic internațional elevilor care au obținut distincții, respectiv locurile 1, 2, 3 și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, indiferent de disciplina de învățământ la care acestea au fost organizate, cu condiția ca aceste competiții să fie pe lista publicată de Ministerul Educației. Iar în ordinul numărul 3.066, pe liste se află și concursul de robotică școlară First Tech Challenge România.

Bursa, așa cum spune legea, ar fi trebuit acordată începând cu luna imediat următoare câștigării titlului. Nici despre această bursă nu știm nimic, deși Liceul Național de Informatică a depus la Inspectoratul Școlar Arad o solicitare în acest sens în luna august. Nimeni nu zice nimic, iar copiii sunt dezamăgiți. Eu le-am explicat că munca lor nu se reduce doar la bursă. Ei trebuie să fie buni, în primul rând pentru ei”, a transmis Corina Botoșan, potrivit Rador.

Citește și AutoVortex, o nouă victorie! Echipa de Robotică a României a obținut medalia de aur la Campionatul Internațional de Robotică din Libia

Elevii au fost felicitați de președintele României, Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori și atât. Mentorul lor a ajuns la concluzia că, în România, fiecare este pe cont propriu.

„Beneficiile acestui titlu le-au adus copiilor o creștere considerabilă a vizibilității. Performanța lor a fost maxim apreciată de comunitate, de mass-media, de școală, de profesori. În definitiv, pentru ei, ca elevi, acest lucru este extrem de important și se traduce în creșterea încrederii în forțele proprii, cu adăugare de plus valoare muncii lor”, spune Corina Botoșan.

Citește și Secretul succesului elevilor medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică. Andrei Moldovan, elev la ICHB: „Lucrez constant, înainte de concursuri lucrez cam 7-8 ore pe zi”

Chiar dacă nu au primit burse de la statul român, elevii câștigători nu se lasă descurajați și vor continua să facă lucruri mărețe în continuare.

„Eu, sincer să vă spun, mi-aș fi dorit să primesc bursă. Am muncit mult și am adus de aici, de la Arad, un titlu important pentru România. Am sperat că vom fi recunoscuți și de Guvern, pentru că domnul președinte Iohannis ne-a felicitat personal. Dar dacă nu se poate, asta este. Nu facem noi legile. Noi ne ocupăm doar de construcția roboților. Acolo ne pricepem cel mai bine. Cu bursă sau fără bursă, pasiunea nu ne poate lua nimeni”, spune căpitanul echipei de robotică Delta Force, Cătălin Georgescu.