Cum SUPRAVIEŢUIEŞTI unui DEZASTRU: Lecţia femeii care a trăit de două ori APOCALIPSA GALERIE FOTO

Timp de peste 30 de ani, Yoshi Tabata (88 de ani) a folosit imagini desenate de ea pentru a împărtăşi o poveste de supravieţuire bazată pe propria experienţă pe care a trăit-o după un tsunami, în1933, ce a lovit regiunea Sanriku din nord-estul Japoniei, relatează joi agenţia Kyodo, citată de Agerpes.

RomaniaTV.net
28 nov. 2013, 20:15

Tabata a scris povestea intitulată „Tsunami pe care a prezentat-o cu ajutorul a 10 cărţi ilustrate în 1979 pentru a-i învăţa pe nepoţii ei o lecţie despre prevenirea dezastrelor, numită „Inochi Tendenko”. Recomandarea este ca atunci când se produce un cutremur sau tsunami fiecare persoană să fugă pentru a-şi salva viaţa şi nu să se întoarcă pentru a salva pe alţii, chiar dacă este vorba despre membri ai familiei.

De atunci, femeia a împărtăşit povestea sa cu numeroşi copii din prefectura Iwate şi chiar s-a adresat copiilor de la o şcoală elementară din satul Takizawa. Povestea scrisă de Tabata a devenit cunoscută în rândul localnicilor, deoarece a fost mai uşor pentru copii să înţeleagă importanţa „Inochi Tendenko”, care a fost citită şi prezentată în imagini şi studenţilor care au vizitat prefectura Iwate.

Citeşte şi Previziuni apocaliptice: Tsunami de 35 de metri în Japonia, după un cutremur de 9 grade

Când era copil, Tabata a auzit adesea de la bunicul său experienţa îngrozitoare trăită de acesta în tsunami ce a lovit regiunea Sanriku în 1896. Ea a trăit mai târziu o experienţă similară în 1933, în care şi-a pierdut viaţa mama ei. Tabata avea pe atunci opt ani.

În urma cutremurului urmat de un tsunami uriaş, din martie 2011, casa ei a fost distrusă, ea fiind nevoită să se mute în casa fiului ei mai mare, în Aomori, la nord de Iwate. Dar povestea şi imaginile realizate de Tabata au supravieţuit dezastrului, fiind păstrate de Consiliul local pentru educaţie.

Citeşte şi Accidentul nuclear de la Fukushima a fost un dezastru creat de om

Originară din Miyako, de-a lungul zonei de coastă a regiunii Sanriku, una dintre cele mai grav afectate de tsunami-ul din 2011, Tabata şi-a reluat activitatea la două luni după calamitate, fiind încurajată de fiica ei cea mare, Emiko Takahashi (64 de ani).

După cutremurul devastator ce a lovit în 2011 estul Japoniei, Tabata a primit scrisori de la localnici care şi-au exprimat mulţumirea. „Mi-am amintit povestea ta şi am fugit imediat. Mi-ai salvat viaţa”, a afirmat un localnic în scrisoarea trimisă către Tabata.

 Citeşte şi Ponta formează o comisie pentru pregătirea populaţiei şi a instituţiilor la cutremure şi calamităţi

„Deşi povestea mea nu este foarte sofisticată, mă bucur de faptul că am putut să le spun oamenilor importanţa jocului ‘Inochi Tendenko”, a afirmat Tabata. „Nu ştim când vine următorul tsunami şi trebuie să le predăm copiilor în mod repetat lecţia pe care noi am învăţat-o”, a explicat ea.

Citeşte şi AVERTISMENTUL unui expert: „Va fi un dezastru fără precedent”

În 2012, Tabata a realizat o continuare a poveştii, „Tsunami Futatabi” (Din nou Tsunami), scrisă împreună cu sora ei şi în care descrie experienţa trăită cu tsunami din 2011.