Cum te scapă zaţul de cafea de vergeturi. Tratamente si remedii naturiste pentru celulită

Exista o anumita problema de natura estetica, care afecteaza o parte dintre oameni, cauzata fie de o problema medicala, de greutate sau in urma graviditatii.

20 ian. 2022, 06:03
Cum te scapă zaţul de cafea de vergeturi. Tratamente si remedii naturiste pentru celulită

Tratamente naturiste pentru vergeturi. Aceasta problema afecteaza in masura mai mare femeile decat barbatii, lasand urme pe diferite parti ale corpului – coapse, solduri, sani, brate sau partea de jos a spatelui ori abdomenul.

Aceste linii de pe piele nu sunt absolut deloc daunatoare pentru sanatate, ci afecteaza doar din punct de vedere estetic.
Chiar daca acestea nu vor ajunge sa dispara definitiv niciodata, cu ajutorul anumitor proceduri sau tratamente naturistevor ajunge sa se estompeze in timp.

Bineinteles, este vorba despre vergeturi, acele dungi lungi, inguste, care apar si se dezvolta pe piele.
Acestea apar, ca niste cicatrici, in acele momente cand pielea isi schimba forma si nu mai poate reveni la cea initiala/normala, in anumite perioade de crestere intensa, fie datorita sarcinii, cresterii sau scaderii in greutate, uneori chiar in perioada pubertatii. Cel mai frecvent, aceste vergeturi apar la femeile gravide, mai exact in procent de aproape 90%.

Acesta e alimentul-minune al sezonului. Te scapă într-o clipită de răceală și gripă și are numeroase beneficii pentru organismul uman!

Totusi, pentru a afla cum poti scapa de aceste vergeturi sau ce secrete ascund acele mamici ce au un corp de invidiat, este nevoie sa citesti cu atentie acest articol. La final, vei vedea ca vergeturile nu sunt atat de grave si vei sti cu exactitate ce trebuie sa faci pentru a scapa de ele.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt acele linii sau dungi inguste, care apar pe suprafata pielii.
Sunt, de obicei, lungi si subtiri, cu o lungime de cativa centimetri si o latime de cativa milimetri, iar la atingere, acestea dau senzatia unei pieli subtiate, cu un aspect incretit.

La inceput, vergeturile au un grad de transparenta crescut, a caror culoare este rosu-violet, iar o data cu trecerea timpului, acestea ajung sa aiba o culoare alba sidefata si un aspect denivelat.

Pe scurt, vergeturile sunt raspunsul natural al pielii la cresterea brusca in greutate sau atunci cand pielea este intinsa mult prea mult, iar in acest fel fibrele de elastina si collagen, care in mod normal ajuta pielea sa se intinda si sa creasca, incep sa se descompuna.
Datorita acestor lucruri, pielea nu mai este capabila sa raspunda acestor schimbari rapide si, prin urmare, aceasta se rupe si isi fac aparitia cicatricile.

Alimente care topesc celulita. Ce poţi mânca să scapi de aspectul de „coajă de portocală”
Vergeturile apar in orice loc unde pielea corpului a fost intinsa, insa ele afecteaza in general acele zone unde este stocata grasimea, cum ar fi: burta sau abdomenul, sanii, bratele, coapsele si umerii.

Uneori, la baietii aflati la varsta adolescentei, apar vergeturi care se dezvolta pe spate, orizontal, peste coloana vertebrala.

In anumite cazuri, atunci cand suferi de sindromul Cushing, adica sangele contine cantitati mari din hormonul numit cortizon, vergeturile par sa fie mult mai largi si mai mari si pot aparea inclusiv pe fata.

Exista anumite studii in urma carora s-a ajuns la concluzia ca peste 90 % dintre femeile insarcinate ajung sa dezvolte vergeturi, iar procentul este la fel de mare si in cazul adolescentilor, mai exact aproximativ 70%.

Cauze pentru care apar vergeturile

Asa cum este mentionat mai sus, vergeturile apar in acele momente cand pielea este intinsa prea mult sau creste prea repede, iar fibrele de colagen care ar trebui sa o mentina intr-o stare buna nu mai sunt capabile sa lucreze suficient de repede, astfel incat sa tina pasul.

Prin urmare, anumite portiuni ale pielii se rup si lasa aceste cicatrici sau linii, cunoscute sub numele de vergeturi.

Tot ceea ce se poate face este sa folosesti diverse remedii naturiste pentru prevenirea vergeturilor sau anumite tratamente naturiste contra vergeturilor.

Mai jos sunt enumerati cei mai comuni factori care duc la aparitia vergeturilor .

  • Graviditatea

Vergeturile din timpul sarcinii sunt extrem de comune, iar in urma studiilor s-a estimat ca intre 50 si 90% dintre femei vor suferi de aparitia vergeturilor inainte de a naste, in mod particular, intre luna a sasea si a noua de sarcina.

In timpul sarcinii, femeile ajung sa cantareasca si cu 25- 30 de kilograme mai mult, iar corpul lor nu este pregatit special pentru aceasta crestere in greutate, intr-un timp foarte scurt.
De aceea, mai ales pielea din jurul burtii ajunge sa se intinda prea mult si sa duca la aparitia vergeturilor.

Acesta este cel mai potrivit moment pentru a apela la tratamente naturiste pentru vergeturi in timpul sarcinii, pentru ca, o data cu nasterea, aceste probleme de natura estetica sa dispara.

Exista anumiti factori genetici care au un rol extrem de important in felul in care pielea reuseste sa raspunda la anumiti factori stresanti, dar sunt importanti si atunci cand vine vorba despre cantitatea de elastina si colagen produsa.

In cazul in care mama sau bunica a dezvoltat vergeturi in timpul sarcinii, cel mai probabil este ca acestea isi vor face aparitia si atunci cand tu vei fi insarcinata.

Chiar daca nu poti sa previi aparitia vergeturilor in procent de 100%, exista anumite masuri de precautie pe care le poti lua in considerare, fie ca este vorba despre remedii naturiste impotriva vergeturilor in sarcina sau tratamente vergeturi dupa sarcina, consumul  alimentelor potrivite sau mentinerea unei stari de hidratare optime.

  • Pubertatea

Chiar daca vergeturile sunt asociate cel mai frecvent cu sarcina, atat fetele, cat si baietii, pot suferi de aparitia lor in timpul pubertatii.

Acest lucru se intampla deoarece adolescentii experimenteaza foarte multe schimbari pe o perioada relativ scurta de timp, inclusiv aparitia acneei acute, schimbarea vocii, schimbarile de dispozitie sau cresterea brusca a creierului.

Aceste pusee de crestere sunt principalele vinovate pentru aparitia vergeturilor in timpul pubertatii si, in timp ce nu toti adolescentii ajung sa le dezvolte, nu este un lucru neobisnuit ca ele sa apara in jurul bratelor, soldurilor sau feselor.
Aceste vergeturi isi pot face aparitia inclusiv in jurul genunchilor sau pe spate.

Acesta este cel mai potrivit moment sa se utilizeze anumite tratamente vergeturi adolescenti, pentru ca este cunoscut faptul ca acestia pun un mare pret pe aspectul lor fizic si estetic.

  • Cresterea in greutate

Daca ai trecut printr-o crestere rapida in greutate, cel mai probabil te-ai ales cu vergeturi.

Aceasta crestere brusca a greutatii se poate intampla din mai multe motive, in special afectiuni medicale sau hormonale, precum sindromul ovarului polichistic sau menopauza la femei, probleme cu glanda tiroida, stresul sau anumite medicamente.

In mod similar cu ceea ce se intampla in timpul sarcinii, atunci cand cresterea in greutate este destul de rapida, pielea incearca sa tina pasul cu aceasta intindere brusca si colagenul se descompune si se rupe, provocand aparitia acestor linii inguste.

Cand se observa o crestere frecventa in greutate, este recomandat sa se inceapa din timp un tratament naturist antivergeturi, astfel incat sa nu ajunga se se agraveze aceasta problema estetica.

  • Cremele cu steroizi

Cremele cu steroizi sunt tratamente comune pentru diverse afectiuni ale pielii, precum dermatita, eczemele sau alergiile cutanate.
Aceste creme sunt extrem de eficiente si functioneaza excelent pentru reducerea inflamatiilor pielii, iar pentru foarte multi dintre oamenii care sufera de aceste afectiuni, ele sunt o parte importanta a tratamentului medicamentos, cu rolul de a tine in frau simptomele si de a reduce inflamatiile.

Unul dintre cele mai frecvente si neplacute efecte la corticosteroizilor este aparitia vergeturilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca steroizii tind sa descompuna tesuturile conjunctive in piele.

Este mult mai posibil sa dezvolti vergeturi si acestea sa devina mult mai severe, atunci cand exista cantitati mari de cortizon liber in corp sau cand acesta este aplicat pe piele.
Cortizolul, hormonul stresului, produs de glandele suprarenale, este transformat in cortizon, acesta slabind fibrele elastice din piele.

Vergeturile tind sa provoace mancarimi, sa fie permanente si sa fie foarte greu de estompat, de aceea, in paralel cu cremele cu steroizi este recomandat sa se foloseasca un tratament vergeturi eficient.

Daca iti faci griji in privinta vergeturilor atunci cand utilizezi des creme cu corticosteroizi, este recomandat sa consulti un medic, sa consumi foarte multa apa si sa mentii pielea hidratata, caci in asa fel vei reusi sa minimizezi impactul pe care vergeturile le au in viata noastra.

Vergeturi combatute prin alimentatie

Desi probabilitatea de a dezvolta vergeturi este adesea asociata cu factori genetici si cu istoricul familiei, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a minimiza riscurile si pentru a elimina motivele care duc la aparitia acestora.

Stai hidratat/a

Este foarte frecventa in jurul nostru acea expresie: ‘bea 8 pahare de apa pe zi pentru o piele frumoasa’ sau ‘bea 2 litri de apa pe zi pentru a pierde in greutate’.
Daca inca se discuta pe baza cantitatii potrivite de apa, starea hidratata este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru corpul tau, dar in special, pentru piele.

Atunci cand esti deshidratat, pielea isi pierde elasticitatea si creste riscul de a dezvolta vergeturi, astfel incat, daca vrei sa ai o piele moale si elastica trebuie sa bei o cantitate cat mai mare de apa si sa consumi alimente bogate in apa, precum castravetii, caspunile, ananasul sau telina.

Alimentatia

Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont pentru a avea o piele sanatoasa sau pentru a repara anumite probleme de ordin estetic, precum sunt vergeturile, este sa consumi alimente bogate in vitamine si nutrienti.

Cele mai benefice alimente pentru repararea pielii si pentru prevenirea alimentelor sunt acele alimente bogate in vitaminele A si E, dar si cele cu omega 3. Pe langa acestea, se recomanda alimentele cu un continut mare de vitamina C si zinc, caci acestea sunt foarte eficiente in prevenirea vergeturilor.

Este recomandata o dieta sanatoasa, caci in acest fel pielea poate fi mentinuta elastica, ferma si hidratata.

Tratamente naturiste pentru vergeturi

Mentinerea pielii intr-o forma hidratata la exterior este la fel de importanta ca si mentinerea unei stari hidratate in interior, de aceea este importanta utilizarea cremelor sau a lotiunilor speciale pentru a preveni vergeturile. Acestea pot fi folosite in special in acele momente cand exista cel mai mare risc de a le dezvolta.

Totusi, daca nu iti permiti sau nu vrei sa dai banii pe acele creme sau lotiuni din comert, ai la dispozitie o gama diversa de tratamente naturiste pentru vergeturi si celulita, pe care le poti pregati in intimitatea casei tale.

Aceste tratamente pentru vergeturi facute acasa sunt ideale in special pentru perioada in care esti insarcinata si nu vrei sa folosesti creme care pot contine anumite ingrediente ce pot dauna bebelusului.

Totusi, daca vrei sa folosesti lotiuni speciale pentru vergeturi, se recomanda sa alegi doar din acelea care contin ingrediente naturale, precum cacao, jojoba sau untul de shea si care sunt excelente pentru a hidrata usor pielea, redandu-i elasticitatea necesara prevenirii vergeturilor.

Printre cele mai recomandate tratamente naturiste pentru vergeturi se recomanda:

  • Tratament pentru vergeturi cu ulei de masline: este ideal pentru ameliorarea vergeturilor, de aceea se recomanda masajul zilnic in acele zone ale corpului unde aceasta si-a facut aparitia, iar rezultatele pot fi vizibile dupa cateva saptamani. Acest ulei de masline se poate amesteca cu albusul de ou, ca mai apoi sa se aplice pe zonele afectate. Combinatia trebuie lasata pe piele pana se usuca si pentru rezultate eficiente se repeta zilnic timp de 2 saptamani.
  • Tratament pentru vergeturi cu ulei de ricin: masajul cu uleiul de ricin caldut pe pielea afectata este foarte bun, datorita faptului ca acest ulei contine vitamine si minerale esentiale pentru piele, iar rezultatele se pot vedea dupa doar o saptamana de masaj, pielea capatandu-si fermitatea si stralucirea. Acest ulei poate fi amestecat cu ulei de cocos sau gel de aloe vera, pentru a-i creste eficienta.
  • Tratament naturist antivergeturi cu ulei de migdale, este recomandat in principal ca tratament pentru vergeturi dupa nastere, datorita faptului ca este foarte bogat in acizi grasi si are o putere mare de hidratare a pielii si de reintinerire.

Alte cateva remedii naturiste anti-vergeturi includ:

Vitamina A sau retinol

Retinoizii fac ca pielea sa para mai fina si mai tanara. Sunt folositi in multe creme cosmetice topice fara prescriptie medicala.

Simpla utilizare a unui extract topic de vitamina A sau administrarea orala a vitaminei A poate contribui la sanatatea si aspectul general al pielii. O dieta bogata in anumite alimente, cum ar fi morcovii si cartofii dulci, ar putea, de asemenea, sa te ajute sa cresti nivelul de vitamina A.

Zaharul si zatul de cafea

Zaharul sau zatul de cafea actioneaza ca si metode de microderomabraziune naturista – peeling naturist.

Si. avand in vedere ca peelingul sau microdermabraziunea efectuata de un dermatolog este una dintre putinele metode dovedite clinic pentru a face ca vergeturile sa se estompeze acest remediu de casa pare merita incercat.

Tot ce ai de facut este sa:

Amesteci cateva linguri de zahar cu tot atatea de zat de cafea (il poti folosi pe cel care iti ramane dimineata, dupa ce iti prepari cafeaua).
Peste, adauga ulei de migdale, de masline sau de cocos, suficient incat sa ajunga la consistenta nisipului umed de pe plaja.

Poti adauga putina zeama de lamaie – aciditatea ei naturala vindeca si reduce cicatricile.

Pentru a-l folosi, freaca usor, cu miscari circulare, acest amestec pe zonele unde ai vergeturi, in timpul dusului.

Trebuie sa repeti acest tratament de cel putin 2 ori pe saptamana, asigurandu-te ca masezi amestecul pe piele timp de 8-10 minute.

Acidul Hyaluronic

Colagenul este proteina din piele care ii permite sa-si pastreze forma si sa para sanatoasa. Pe masura ce imbatranim, colagenul scade la nivelul fetei si al corpului nostru.

Productia de colagen poate fi stimulata cu acid hialuronic. Acidul hialuronic poate fi absorbit prin consumarea unei capsule sau a unui extract.

Uleiul de cocos

Deoarece vergeturile sunt cicatrici din cauza deteriorarii pielii, uleiul de cocos ar putea ajuta la vindecarea rapida a aspectului.

Uleiul de cocos a fost studiat pentru proprietatile sale de vindecare si a fost gasit la sobolani pentru a reduce timpul necesar vindecarii ranilor pielii.

Aplicarea uleiului de nuca de cocos virgin pe vergeturi in fiecare zi s-ar putea sa le indeparteze aspectul rosu. Daca nu esti alergica la nuci de cocos, acest ulei este considerat sigur.

Untul de cacao

Utilizarea untului de cacao ajuta la reducerea vergeturilor si, daca este utilizat in timpul si dupa sarcina, face ca vergeturile sa dispara complet.

Cel mai bun moment pentru a folosi unt de cacao este seara, asa ca maseaza-l bine in piele si vei observa ca, intr-o perioada relativ scurta de timp, vergeturile se vor estompa.

Castravete si zeama de lamaie

Aciditatea naturala a sucului de lamaie ajuta la vindecarea si reducerea cicatricilor, iar sucul de castraveti ofera efectul calmant racoros, lasand pielea proaspata.

Se amesteca suc de lamaie si suc de castraveti in parti egale si se aplica amestecul pe zonele afectate pana cand este absorbit de piele.
Lasa-l pe piele pentru aprox. 10 minute dupa care il poti clati cu apa calda.

Masca de piele hranitoare preparata acasa, pentru reducerea vergeturilor

Poti sa iti prepari o masca naturala, la tine acasa, care sa te ajute in lupta contra vergeturilor – pentru asta, vei avea nevoie de:

  • 2 galbenusuri de ou, batute
  • sucul de la o lamaie
  • 2 linguri de fulgi de ovaz
  • 2 linguri de pasta de migdale
  • suficient lapte cat sa puteti obtine o pasta cu restul ingredientelor.

Amesteca toate ingredientele pana cand obtii o pasta pe care sa o aplici odata la doua zile pe pielea afectata de vergeturi.
Lasa aceasta pasta sa actioneze pe piele, pana cand se intareste.
Clateste pielea cu apa rece, incet, cu miscari circulare, pana cand ramane curata.

Este necesar ca fiecare femeie sau barbat sa inteleaga ca vergeturile sunt complet normale si nu trebuie sa se simta rusinat atunci cand ele apar, de asemenea, este necesar ca fiecare sa cunoasca sau sa descopere motivele pentru care acestea si-au facut aparitia si cum pot fi estompate sau eliminate cu ajutorul alimentatiei si a unor remedii naturiste pentru prevenirea vergeturilor.