Cum trebuie îngrijită pielea nou-născuţilor

Pielea copilului nu ar trebui să fie trecută cu vederea, deoarece este delicată, la fel şi sistemul imunitar al nou-născutului. Parfumuri, detergenţi, vopsele şi multe altele intră cu uşurinţă în contact cu pielea copilului şi poate duce la iritare, uscăciune şi erupţii cutanate. Există câteva reguli importante pe care trebuie să le urmaţi pentru a vă bucura de o piele sănătoasă, netedă, fină şi delicată a bebeluşului dvs.

RomaniaTV.net
24 nov. 2014, 21:08
Cum trebuie îngrijită pielea nou-născuţilor

La nastere, pielea copilului este ridata si acoperita cu un strat special de protectie. Acest strat este eliminat dupa prima saptamana si este inutil sa incercati sa frecati pielea sau sa o periati cu creme si lotiuni. In cazul in care copilul a fost nascut la termen, acest strat de multe ori lipseste.

La nou-nascuti se aplica o regula – cu cat mai putin, cu atat este mai bine. Deci iata ce trebuie sa faceti pentru a preveni eventualele slergii si eruptii cutanate ale copilului:

Nu este nevoie sa se scalde noul-nascut in fiecare zi. Baile prea frecvente (mai mult de 3 ori pe saptamana) in primul an al copilului duce cu usurinta la eliminarea stratului lipidic de protectie care acopera pielea si actioneaza ca o bariera. Deci, acesta devine vulnerabil la potentiali alergeni.

Cu excepția zonei din jurul gurii si sub scutec, copiii nu sunt murdari. In prima luna este chiar suficient pentru a curata cu un burete moale umed de 2-3 ori pe saptamana pielea bebelusului. Gura si funduletul ar trebui sa fie curatate zilnic cu apa sau lotiuni micelare speciale pentru aceste zone.

Nu folositi niciodata servetele umede. Indiferent de descrierile scrise prietenoase pe ambalaje, in orice caz, acestea contin unul dintre alergenii de top si anume katonat.

Feriti-va de produse cosmetice pentru copii. Sistemul imunitar al nou-nascut este imatur. In cazul in care familia are o istorie de probleme ale pielii, alergii sau astm, atunci trebuie sa se acorde atentie la aceea ce va atinge pielea copilului dumneavoastra.

Spalati hainele noi inainte de a le pune pe copil. Folositi detergenti speciali pentru copii, fara coloranti, cu putin sau deloc parfum. Spalati hainele si lenjeria pentru copii separat de cea a adultilor. Taiati etichetele care pot rani pielea delicata bebelusului.

O zona la care pot aparea probleme foarte frecvent este fundul si organele genitale. Toata lumea stie ca acestea sunt principalii contribuabili la frecare, umiditate ridicata, supraincalzire si iritarea pielii.

Pentru a evita acest lucru, schimbati scutecele frecvent, si inlocuiti-le de indată ce s-au murdarit, apoi spalati bine pielea cu apa, si se indeparteaza resturile de urina.

Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro.